Odbijanje Evropskog parlamenta da odobri kandidaturu Francuskinje Silvi Gular za mesto evropske komesarke predstavlja "veliku institucionalnu krizu za Evropu", ocenila je 11. oktobra francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalen.To je prvi put da je neki kandidat iz velike članice EU odbijen i prvi put da je kandidat Francuske poslat kući.

 

"To je pre svega velika institucionalna kriza za Evropu jer bez francuskog komesara Komisija ne može da počne da radi", rekla je De Monšalen za Frans enter (France inter).

 

Ona je rekla da to treba rešiti mirno, bez ljutnje, ali da je potrebno da predsednica nove Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže šta očekuje od Francuske.

 

Poslanici Evropskog parlamenta odbacili su 10. oktobra francusku kandidatkinju za komesarku u budućoj Evropskoj komisiji Silvi Gular, koja je bliska francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

 

Dve istrage se vode protiv Gular u francuskim sudovima, i u kancelariji EU za borbu protiv pronevera - Olaf, oko njenog učestvovanja u sistemu fiktivnih poslova za svoju stranku MoDem u Evropskom parlamentu.

 

Makron je izrazio nerazumevanje za odbijanje kandidature Gular iz etičkih razloga i tražio "objašnjenje" od Ursule fon der Lajen, prenosi AFP.

 

Fon der Lajen je izabrala Gular, bivšu francusku ministarku, uprkos upozorenjima da je Francuskinja pod sudskom istragom u Francuskoj zbog koje je podnela ostavku u vladi.

 

Francuska ministarka za evropska pitanja ukazala je da je Gular prošla tri odbora Evropskog parlamenta, da je saslušavana šest sati, uključujući i u Odboru za pravna pitanja koji razmatra moguće sukobe interesa kandidata na položaje u EK, gde nije nađeno da postoji sukob interesa.

 

"Imam veliko poštovanje za parlament, ali parlament nije sud gde se sudi o pitanjima o kojima nije suđeno u sudovima", rekla je ona, prenosi AFP.

 

Monšalen je rekla da sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen 11. oktobra treba da se reši ova kriza i da joj se daju brzi odgovori.

 

Francuski predsednik želi da sačuva mandat obećan Francuskoj, a Fon der Lajen je za francusku kandidatkinju odredila portfelj unutrašnjeg tržišta koji uključuje industrijsku politiku i jedinstveno digitalno tržište.

 

Ni tri sata slušanja, 50 ispisanih stranica odgovora na pitanja evroposlanika, kao i dodatnih sat i po objašnjavanja odgovora na ta pitanja, nisu ubedili članove tri parlamentarna odbora da daju Gular zeleno svetlo, podseća EURACTIV.com.

 

Protiv francuske kandidatkinje glasalo je 89 evroposlanika iz tri odbora - za industriju, jedinstveno tržište i kulturu. Za Gulara je glasalo tek 29 evroposlanika od kojih samo 12 koji nisu deo njene grupe Obnovimo Evropu.

 

"Smatramo da je to osveta Evropskog parlamenta Evropskom savetu. Ali je to šteta jer je ona bila odličan kandidat", rekao je direktor Instituta Naša Evropa (Notre Europe) u Parizu Sebastijen Majar (Sébastien Maillard).

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP