Vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog uspela je da osvoji ubedljivu većinu i u Sejmu i u Senatu poljskog parlamenta, sastaviće ponovo jednopartijsku vladu i bez prepreka može da nastavi svoje reforme, nazvane "dobra promena", pokazuju 14. oktobra rezultati izbora nakon što je prebrojano gotovo  83% glasova.

 

U Sejmu će najviše, komotnu većinu među ukupno 460 poslanika u donjem domu imati Pravo i pravda (PiS) na osnovu 45% osvojenih glasova a takođe i u Senatu, koji ima ukupno 100 senatora, gde je za vladajuću stranku na redovnim parlamentarnim izborima glasalo skoro 46% Poljaka koji su izašli na birališta 13. oktobra.

 

U Sejm ulazi svih pet stranaka koje su registrovale kandidatske liste u 41 izbornoj jedini, na koliko je podeljena Poljska.

 

Drugi po snazi poslanički klub imaće liberalna Građanska koalicija sa 26% osvojenih glasova.

 

Ovi izbori označili su nakon četiri godine pauze povratak poljske levice u Sejm sa 12% osvojenih glasova. Svoje poslanike imaće i poljski demohrišćani, Poljska narodna stranka, koja je dobila poverenje 8,8% birača, kao i nova koalicija poljskih radikalnih nacionalista i ekstremista, Konfederacija sloboda i nezavisnost, koja je, prema ovim delimičnim rezultatima, osvojila 6,7% glasova.

 

U gornji dom poljskog parlamenta ulaze samo tri od pet stranaka a najviše će imati Pravo i pravda sa 45,8% osvojenih glasova. Slede Građanska koalicija sa 33,9% glasova i Poljska narodna stranka sa 5,49% glasova, dok su bez senatora ostale Levica i nacionalistička Konfederacija.

 

Opoziciona liberalna Građanska koalicija osvojila je pobedu u svega dva a Pravo i pravda u 14 vojvodstava, dok su za opoziciju glasali veliki poljski gradovi sa preko 500.000 stanovnika.

 

Procenti osvojenih glasova i preračun na mandate na izborima na koje je izašlo čak 61% od 30 miliona registrovanih birača menjaće se do večeras, kada će Državna izborna komisija saopštiti konačne rezultate i to po običaju na štetu konzervativaca, jer glasovi iz velikih gradova koji su uporište proevropskih strana i liberala stižu najkasnije. Ne očekuje se da bi Pravo i pravda mogla da izgubi komotnu većinu o oba doma parlamenta, ni da će morati da traži koalicionog partnera za novu vladu.

 

"Dobra promena" kako je Kačinjski pre četiri godine a za njim i njegova stranka nazvao reforme od kojih su neke, kao preuzimanje kontrole nad javnim medijima a pre svega kontroverzna reforma pravosuđa, počev od Ustavnog suda, dovele Poljsku u spor sa Evropskom unijom zbog sistemskog ugrožavanja pravne države i osnova demokratije, trajaće tako neometano i naredne četiri godine.

 

"Pobedio je u karnevalu obećanja o privrednom rastu i poklonima o trošku darivanih. Izborni rezultat će ohrabriti Pravo i pravdu da ostvari strašno opasne najave. Jaroslav Kačinjski je najavio da će osvojiti poslednje barikade u pravosuđu, govorio je o zakonu o profesionalnom statusu novinara, znači davanju potvrde da su novinari, i o ukidanju imuniteta sudijama", kazao je 14. oktobra bivši poljski premijer iz Saveza demokratske levice Lešek Miler.

 

Analitičari takođe ocenjuju da će prve reforme u ovom drugom mandatu konzervativne vlade udariti na nezavisnost sudija i u pravcu nastojanja da se na stranu propagande vlade, koju sada obavlja pre svega nekadašnji javni tv servis TVP, prevuku i privatni mediji, a Kačinjski je već najavljivao polonizaciju medija, kako bi u njima bilo što manje stranog kapitala.

 

Konzervativci Kačinjskog svojim dodacima na drugo i dalje dete u visini od 120 evra mesečno, proširenim zatim na svako dete i drugim bogatim socijalnim programima uspeli su da poprave životni standard svojih birača, posebno u nerazvijenim istočnim regionima, tzv. Poljskoj B, a za četiri godine na vlasti povećali su izdatke za pomoć porodicama sa 1,78% BDP u 2015. godini na skoro 4% danas.

 

Biračima je pred ove izbore Kačinjski obećao 13. i 14. penziju, povećanje minimalne zarade na 950 evra, dok je 2015. iznosila 416 evra, mladima do 26 godina starosti ukinuti su porezi, računajući da Poljaci, što je potvrđeno i istraživanjem pred ove izbore, glasaju novčanikom, gledajući ko će poboljšati lični životni standard njihove porodice a da su u to ime spremni da zažmure na gaženje pravne države i demokratskih vrednosti.

 

U svojoj politici Kačinjski i njegovi konzervativci imaju neskrivenu podršku konzervativnog krila moćne i uticajne Poljske katoličke crkve, posebno nakon osvetljavanja pedofilnih skandala iz ranijih godina što su poljski biskupi, s izuzetkom malobrojnijeg liberalnijeg krila doživeli kao atak na samu crkvu a neki sveštenici u kampanji pred ove izbore dopuštali su političarima vladajuće stranke da se obraćaju vernicima na misama.

 

Dok premijer Mateuš Moravjecki nakon izbora pomirljivo govori o potrebi da se oslove i ubede i oni koji odbijaju "dobru promenu", njegov partijski šef Jaroslav Kačinjski na predizbornim mitinzima javno je govorio o tome da će nastaviti u duboko podeljenom poljskom društvu da etiketira kao izdajice ili goru sortu one Poljake koji odbijaju njegovu "dobru promenu".

 

Izvor: Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta

Foto: Beta/AP