Kandidat podržan od nekoliko opozicionih stranaka Gergelji Karačonji izabran je za gradonačelnika Budimpešte na lokalnim izborima u Mađarskoj pošto je pobedio aktuelnog prvog čoveka glavnog grada, kandidata vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana. Prema projekcijama, opozicione stranke bi trebalo da pobede u desetak od 23 najveća grada, dok su na lokalnim izborima 2014. pobedile u svega tri.

 

Vladajući Fides zadržao je dominaciju u manjim gradovima i, posebno, u seoskim sredinama.

 

Posle 74% prebrojanih glasova na izborima u Budimpešti, Karačonji (44) ima 50,1% glasova, a kandidat Fidesa Ištvan Tarloš 44,8%, navode lokalni mediji i dodaju da je dosadašnji gradonačelnik pozvao rivala i čestitao mu na pobedi.

 

Izlaznost na izborima 13. oktoba bila je oko 50%. To je jedan od najvećih odziva birača na lokalnim izborima u Mađarskoj od obnove demokratije 1990, prenosi AP.

 

Analitičari očekuju da Orban, koji je vodio Fides do ubedljivih pobeda na svim parlamentarnim izborima od 2010. godine, uprkos novim, razočaravajućim rezultatima, nastavi s tvrdim stilom koji uključuje antimigrantske politike, sve veću dominaciju nad medijima i koncentraciju vlasti oko kabineta premijera.

 

Karačonjija, nekadašnjeg gradonačelnika budimpeštanskog okruga, podržalo je pet partija levice, liberala i zelenih.

 

"Kampanja je gotova, sada počinje rad", rekao je Karačonji pristalicama i članovima koalicije. "Želim da odnose Budimpešte i vlade stavim na novi nivo. Spremni smo ne za rat, već za konstruktivnu saradnju", dodao je on.

 

"Od sutra... ćemo graditi transparentan, grad koji dobro funkcioniše, zelen i solidaran", zaključio je Karačonji, preneo je AP.

 

"Menjanje Budimpešte i velikih gradova je prvi korak ka menjanju Mađarske", rekao je Karačonji nakon što je Tarlos (71) priznao poraz, preneo je Rojters.

 

On je takođe pozdravio blisku saradnju nekoliko opozicionih partija i rekao da je to jedini način ako žele pobedu na parlamentarnim izborima 2022.

 

Tarlos je vodio glavni grad od 2010. Nominalno nezavisni gradonačelnik, upravljao je uz podršku Fidesa i njegovog manjeg saveznika, demohrišćana.

 

"Nema se šta reći. Budimpešta je odlučila i izabrala Karačonjija... Čestitam", rekao je Tarlos. Orban je stajao pored njega.

 

Premijer je istakao uspeh njegove partije u ruralnim sredinama priznajući gubitak glavnog grada i dodajući da će Tarlos postati njegov savetnik.

 

"Poznat nam je rezultat. Jedino što mogu da kažem je da smo spremni da sarađujemo u interesu ljudi u zemlji i Budimpešti", rekao je Orban.

 

Analitičari očekuju da Orban i Fides nastave po starom.

 

"Na osnovu onoga što su uradili od 2010, ne očekujem umerenij ton od Fidesa", rekao je analitičar neazvisnog budimpeštanskog instituta Politički kapital Bulču Hunjadi. "Obično postaju još čvršći", dodao je Hunjadi.

 

On kaže da bi Fides, koji i dalje ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, mogao npr. da pokuša da još više smanji moći gradonačelnika i opšina.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP