Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i britanski premijer Boris Džonson saopštili su 17. oktobra u Briselu da je postignut dogovor o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz članstva u EU. Dogovoru se već protive opozicioni laburisti, saveznik vladajućih konzervativaca DUP, Bregzit stranka.

 

"Postigli smo sporazum koji je uravnotežen i pravedan za Veliku Britaniji i EU", rekao je Junker.

 

"Taj sporazum pokazuje da smo odlučni da nađemo sva rešenja i preporučujem liderima EU da to usvoje", dodao je Junker, prenele su agencije.

 

"Sporazum predstavlja fer kompromis EU i Britanije. To je dokaz posvećenosti i spremnosti obe strane da urade ono što je najbolje za građane EU i Britanije. Imamo novi Protokol koji štiti mir i stabilnost ostrva Irska i potpuno štiti naše jedinstveno tržište", istakao je Junker, objavila je Evropska komisija.

 

Junker je rekao i da je srećan zbog sporazuma ali da je tužan zbog Bregzita.

 

Britanski premijer je rekao da je postignut "odličan sporazum".

 

Džonson je apelovao na poslanike britanskog parlamenta da odobre sporazum, mada je severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP) koja podržava vladajuće konzervatice ranije saopštila da ne se ne slaže s predlogom.

 

Tekst sporazuma će biti dostavljen liderima EU koji se sastaju popodne u Briselu.

 

Predsednik britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin pozvao je poslanike da odbiju novi dogovor o Bregzitu koji su London i Brisel postigli nekoliko sati pred početak dvodnevnog samita lidera EU u Briselu, prenosi AFP.

 

Korbin je rekao da je najbolji način da se reši Bregzit jeste "dati narodu poslednju reč na glasanju".

 

Kako prenosi EURACTIV.com, Korbin je rekao da će njegova partija podržati planove za drugi referendum o Džnosonovom sporazumu za koji kaže da je "još gori od sporazuma Tereze Mej".

 

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je međutim zadovoljan.

 

"Srećni smo, svi su radili na izlazak Britanije iz EU uz sporazum. Sada treba da preispitamo tekst, uslediće odluka Saveta a potom britanskog parlamenta. Evropski parlament je naravno spreman da uradi svoj deo", izjavio je Sasoli.

 

Barnije oprezan

 

Pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izrazio je "oprezno očekivanje” da će utvrđeni sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU usvojiti i britanski parlament ocenivši da je u sporazumu nađeno rešenje za ključno sporno pitanje bezbednosti i ekonomske granice između Severne Irske i članice EU Irske.

 

Utanačeni dogovor, koji jamči da neće biti granice između Severne Irske, dela Velike Britanije, i članice EU, Republike Irske, ide na usvajanje liderima EU.

 

Njime se otklanja i opasnost, dodao je Barnije, da se ugrozi sporazum iz 1998. o prekidu sukoba između katolika i protestanata u Severnoj Irskoj.

 

Barnije je podsetio da je dosad parlament u Londonu odbacio sve verzije tog sporazuma i rekao da je i britanski premijer poručio da je "razložni optimista" da će britanski parlament ovaj sporazum prihvatiti.

 

DUP je poručio da ne prihvata sporazum, a Džonsonu je u parlamentu potrebno deset poslaničkih glasova unionističke stranke da bi imao većinu prilikom glasanja.

 

Barnije je novinarima rekao da je sporazum "uravnotežen i najbolji moguć" i da je njime utvrđen i mehanizam nadzora ulaska i izlaska robe iz Severne Irske u EU, tako da se onemoguće zloupotrebe i narušavanje jedinstvenog tržišta EU.

 

On je naveo da je dorađena i politička deklaracija kojom će se otvoriti pregovori EU i Londona o budućim odnosima koji će, naglasio je, biti utemeljeni na sporazumu o slobodnoj trgovini, bez carina i kvota.

 

Glavni pregovarač EU je objasnio da će pregovori o primeni sporazuma trajati 14 meseci, uz mogući produžetak od godunu dana, a najviše dve godine.

 

I Faraž pozvao parlament da odbije sporazum

 

Lider britanske Bregzit stranke Najdžel Faraž pozvao je parlament Velike Britanije da odbije novi sporazum o razlazu koji je vlada Borisa Džonsona postigla s EU.

 

Faraž je rekao da novi, danas postignuti sporazum Londona i Brisela "nije Bregzit" i da bi na previše načina vezao Britaniju za EU.

 

Jedan od najvatrenijih zagovornika Bregzita u Britaniji kazao je da bi više voleo da posle produženja roka za Bregzit, predviđenog za 31. oktobar, budu raspisani vanredni parlamentarni izbori nego da parlament glasa za novi sporazum.

 

Faraž, koji je i poslanik Evropskog parlamenta, rekao je da preferira "čist razlaz" s Evropom, a ne "još jedan evropski ugovor".

 

Premijer Džonson je danas izjavio da je Britanija postigla odličan sporazum s EU, ali se očekuje da će vlada imati teškoće da izdejstvuje njegovo usvajanje u parlamentu.

 

Prethodni sporazum o Bregzitu, koji je postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej, parlament je tri puta odbacio.

 

U međuvremenu je liderka proevropskih opozicionih Liberalnih demokrata Džo Svinson izjavila je da je njena stranka odlučna da zaustavi proces Bregzita uprkos novom sporazumu dve strane.

 

Svinson je rekla da je "odlučnija nego ikad" da spreči Bregzit i da omogući građanima "da kažu poslednju reč".

 

Liberalne demokrate se zalažu za održavanje novog referenduma o Bregzitu, i najavljuju da bi Britanija povukla zahtev za izlazak iz Unije ako bi Svinson postala premijerka.

 

Tusk odahnuo

 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji će predsedavati samitu lidera EU kasnije 17. oktobra, rekao je da je osetio olakšanje kada je postignut novi sporazum o Bregzitu jer će biti izbegnut haotičan izlazak Britanije iz bloka na kraju meseca.

 

Ipak, rekao je da ovo "nije srećan dan za Evropu", prenosi AP.

 

Tusk je poljskim novinarima pred samit lidera EU rekao da je "sporazum mnogo bolji scenario nego da ga nema".

 

Rekao je i da je važno što je sporazum o kome su se dogovrili Džonson i EU dobio pozitivan odgovor Irske.

 

Tusk je kazao i da je sada na Džonsonu da sporazum prođe u britanskom parlamentu koji će o njemu glasati 19. oktobra.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP