Evropska komisija saopštila je da je Hrvatska ispunila potrebne uslove za ulazak u šengenski prostor i pozvala Savet EU da je uključi u tu zonu bez unutrašnjih graničnih kontrola. Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo zbog toga ali i rekao da je svestan da će morati da sačekaju dok je njegov slovenački kolega već rekao da bi Ljubljana mogla da blokira Zagreb.

 

"Evropska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016, da je Hrvatska preduzela mere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uslovi za punu primenu šengenskih pravila ie da su standardi ispunjeni", objavila je Komisija u saopštenju 22. oktobra.

 

EK je dodala da Hrvatska "treba da nastavi da primjenjiuje sve sadašnje aktivnosti, posebno upravljanje na spoljnim granicama kako bi osigurala da ti uslovi budu i dalje ispunjeni".

 

"Komisija takođe potvrđuje da Hrvatska nastavlja da ispunjava obveze povezane sa šengenskim pravilima, koje je preuzela tokom pristupnih pregovora", dodaje se u saopštenju.

 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pohvalio je hrvatske napore na ispunjavanju šengenskih uslova.

 

"Pohvaljujem Hrvatsku za njene napore i istrajnost da ispuni sve potrebne uslove za pridruživanje Šengenu. Samo kroz očuvanje jedinstva i kroz zajedništvo možemo osigurati jači šengenski prostor. I zato verujem da će zemlje članice preduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica Šengena", rekao je Junker.

 

Plenković: Pozitivna ocena evropski uspeh Hrvatske

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je ocena Evropske komisije da je Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor još jedan važan evropski uspeh te zemlje.

 

"Ovo je važan dan i još jedan veliki evropski uspeh Hrvatske", rekao je premijer na konferenciji za novinare pošto je EK objavila odluku da je Hrvatska ispunila tehničke uslove za ulazak u šengenski prostor.

 

On nije želeo da spekuliše kada bi Hrvatska i formalno mogla da postane deo Šengena, ali je ocenio da nije realno da uđe za vreme njenog šestomesečnog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara 2020.

 

"Ne bih spekulisao o datumu, ali mi ćemo raditi na onome za šta smatramo da smo spremni. Danas smo dobili objektivnu verifikaciju jedine institucije, koja je za to zadužena, da smo spremni", rekao je Plenković.

 

Upitan o mogućoj slovenačkoj blokadi ulaska u šengenski prostor zbog nerešenog graničnog spora, Plenković je odgovorio da je spor "bilateralnog karaktera".

 

On je objasnio da će se u narednom periodu razgovarati sa svim državama članicama, jer za ulazak u Šengen treba saglasnost svih.

 

Podsetio je da Rumunija i Bugarska još od 2011. imaju pozitivnu ocenu EK, ali još nisu deo Šengena, jer nemaju podršku svih članica. On je, međutim, dodao da je dobro što Hrvatska nema dodatni mehanizam kontrole za ulazak u prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola, koji su imale te dve države.

 

Premijer je istakao da je ulazak u prostor Šengena, uz ulazak u zonu evra, jedan od ključnih ciljeva njegove vlade kada je reč o evropskim integracijama.

 

Hrvatski mediji podsećaju da za pristupanje Šengenu država mora da ispuni niz pravila, poput dokazivanja da je u stanju da preuzme kontrolu spoljnih granica EU i za izdavanje ujednačenih viza za kratkotrajni boravak, kao i da sarađuje s drugim državama članicama šengenskog prostora da bi se održao visok nivo bezbednosti posle ukidanja unutrašnjih granica.

 

Rampa Ljubljane?

 

Slovenija je već nagovestila da bi mogla da blokira Hrvatsku.

 

"Žalimo što je EK odlučila o tako važnom pitanju - proceni spremnosti Hrvatske za Šengen, na samom kraju svog mandata i što je usvojila političku odluku", rekao je slovenački premijer Marjan Šarec, preneo je Euraktiv Hrvatska.

 

"Očekujemo da Hrvatska ispuni sve uslove, tehničke i pravne, uključujući poštovanje vladavine prava", kazao je Šarec aludirajući na implementaciju međunarodne arbitraže o zajedničkoj granici koju Hrvatska i dalje odbija.

 

Odlazeća slovenačka evrokomesarka Violeta Bulc rekla je da poslednju reč moraju da kažu članice, uključujući Ljubljanu.

 

"Kod konačne ocene u obzir moraju da se uzmu i napredak u oblastima migracione politike, zaštita spoljnih granica, vladavina prava i dobri susedski odnosi", navela je Bulc.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/Hina/Daniel Kasap