Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je Tijerija Bretona, sadašnjeg generalnog direktora informatičke grupe Atos i bivšeg ministra ekonomije za novog komesara u ime Francuske u Evropskoj komisiji, saopštila je Jelisejska palata.

 

Pre dve nedelje poslanici Evropskog parlamenta odbacili su Silviju Gular kao kandidatkinju za evropsku komesarku, što je izazvalo negodovanje Pariza.

 

Jelisejska palata navela je da je francuski predsednik preneo izabranoj predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da imenuje Tijerija Bretona (64) za člana Evropske komisije, prenosi AFP.

 

Ono što je najvažnije za Pariz, portfelj, koji je bio određen prethodnoj francuskoj predstavnici, industrijska politika, unutrašnje tržište, digitalna pitanja, odbrana i svemir, ostaje nepromenjen. Makron je o tome dobio uveravanja od Ursule fon der Lajen, navelo je predsedništvo.

 

Buduća predsednica EK je već odobrila njegov novi izbor, navela je Jelisejska palata. Kako se navodi, oni su se dogovorili da ako Francuska predloži kandidata, znači da odgovara.

 

Svojim iskustvom koje meša javno, privatno i politiku, kao i poznavanjem industrije, Breton ispunjava mnoge uslove.

 

Breton je direktor tehnološke grupacije Atos od 2009. godine i bio je ministar finansija u vladi bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

 

"On je čovek od akcije koji vrlo dobro poznaje industrijska pitanja i neće imati birokratski pristup prema evropskim problemima, što je veoma bitno", navodi se u saopštenju.

 

Da bi dala vremena Francuskoj, kao i Rumuniji i Mađarskoj, čiji kandidati su takođe odbačeni, da predlože nova imena, preuzimanje dužnosti nove Komisije odloženo je za mesec dana, za 1. decembar.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP