Najviše glasova na izborima za parlament savezne nemačke države Tiringija dobila je Levica, naslednica partije nekadašnjih istočnonemačkih komunista, dok je kranje desna Alternativa za Nemačku (AfD) znatno ojačala i zauzela drugo mesto, pokazuju projekcije rezultata. Tradicionalne, velike nemačke partije centra zajedno su osvojile 30% glasova.

 

Prema projekcijama televizije ZDF, Levica i AfD, dve stranke na krajevima političkog spektra, dobile su više od polovine glasova - Levica koja je na vlasti u Tiringiji gotovo 30%, a AfD 23%, prenosi AP.

 

Guverner Tiringije Bodo Ramelov verovatno će izgubiti većinu koju je njegova Levica u dosadašnjem sazivu imala uz koaliciju s dve leve stranke, zbog čega će morati ili da potraži četvrtog partnera ili da pokuša s manjinskom vladom.

 

Hrišćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel, koja je prema projekcijama osvojila oko 22% glasova, isključila je mogućnost koalicije i sa Levicom i sa AfD, čiji je lider u Tiringiji Bjern Heke pod nadzorom obaveštajne službe zbog ekstremističkih pogleda.

 

Prema projekcijama, Levica je na izborima 27. oktobra dobila nešto više glasova nego na izborima 2014. godine, dok je podrška birača AfD više nego udvostručena u odnosu na glasanje pre pet godina.

 

Levica je sada dobila, prema projekcijama, 29,8% prema 28,2% pre pet godina, CDU je osvojila 22% prema 33,5% a AfD je pretekao CDU i dobio 23,2% prema 10,6% u 2014.

 

Socijaldemokrate (SPD) su dobile 8,1%, Zeleni 5,5 a Liberali (FDP) 5,4%.

 

Nemački list Tagešpigel (Der Tagešpiegel), medijski partner portala EURACTIV, piše da je Levica zahvaljujući popularnosti Ramelova pravi pobednik izbora u Tiringiji.

 

Istovremeno BBC javlja da je rezultat izbora "šamar i CDU i SPD" dok Fajnenšel tajms piše da su rezultati pokazali "koliko je nemački politički pejsaž postao podeljen".

 

Nemački dnevnik Velt piše 28. oktobra da su izbori u Tiringiji, državi na istoku Nemačke, "katastrofa" i za CDU i za SPD.

 

CDU Angele Merkel je vodila Tiringiju 24 godine, do 2014.

 

Euraktiv Nemačka piše da će, iako rezultati u Tiringiji verovatno neće direktno uticati na "veliku koaliciju" CDU/CSU i SPD, oni dovesti u pitanje vođstvo nove šefice CDU Anegret Kramp-Karenbauer. Konzervativci su zbog ovakvog rezultata "vekliki gubitnik" i ponovo se postavlja pitanje da li Kramp-Karenbauer uz brojne poraze od kako je na čelu CDU može da bude kandidatkinja za kancelarku Nemačke.

 

Izbori u Tiringiji bili su četvrti na kojima je CDU pod vođstvom Anegret Kramp-Karenbauer zabeležila loš rezultat, piše AP.

 

Kramp-Karenbauer je šefica CDU od decembra 2018, od kada se bori da uspostavi autoritet.

 

Socijaldemokratama, koji su usred mesecima dugog procesa izbora novog lidera, situacija je još teža i čak je neizvesno da li će partijska konferencija 6-8. decembra u Berlinu dati zeleno svetlo za nastavak "velike koalicije" do 2021.

 

Kandidat CDU u Tiringiji Mike Moring rekao je da je rezultat nemačkog demokratskog centra "gorak", prenosi AP.

 

"Centar je masovno izgubio jer je izgubio poverenje (ljudi)", rekao je Moring za TV ARD.

 

Heke, lider anti-EU AfD koja dobija podršku od migrantske krize 2015, rekao da "Sunce izlazi na istoku i uskoro će biti iznad cele Nemačke".

 

Tiringija se suočava sa političkim zastojem jer slab rezultat SPD nije od pomoći Levici a CDU je odbacila saradnju sa stranakama levice, piše EURACTIV.de.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP