Predsednik Češke Miloš Zeman na udaru je žestokih kritika u Češkoj da je pretvorio proslavu državnog praznika i 101. godišnjicu nastanka Čehoslovačke u privatnu proslavu, pošto nije, suprotno običajima, na svečano uručenje odlikovanja pozvao poslanike opozicije koji mu nisu po volji. Istovremeno mnogi odlikovani, poput režisera Emira Kusturice, uglavnom imaju tu zaslugu da podržavaju Zemana i njegovu orijentaciju na Rusiju i Kinu.Režisera Emira Kusturicu za češko državno odlikovanje, Medalju za zasluge, predložila je proletos grupa građana, a inicijativu da se odlikuje taj slavni đak praške filmske akademije FAMU podržali su ne samo komunisti ili socijaldemokratski poslanik Jaroslav Foldina, poznat po aktivnostima protiv nezavisnosti Kosova, već i poslanici i ličnosti sa celog spektra političke scene.

 

Tokom glasanja u Poslaničkom domu parlamenta u junu, protiv medalje za Kusturicu bila je opoziciona Piratska stranka i demohrišćani iz Hrišćanske demokratske unije - Češke narodne stranke i to ne zbog osporavanja režiserovog kulturnog doprinosa, već zbog Kusturičine podrške predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i aneksiji Krima.

 

"Kako je neko lepo primetio, odlikovani se dele na one koji imaju zasluge za državu i one koji imaju zasluge kod Miloša Zemana. Otpor (Zemana) prema sadašnjim evropskim trendovima predstavlja najviše odlikovanje za Vaclava Klausa koji smatra da je najveće zlo EU i borba protiv klimatskih promena. A na kraju odbranu ruske aneksije Krima predstavlja medalja za režisera Emira Kusturicu, prijatelja Vladimira Putina", upozorio je u komentaru češki list Hospodaržske novini 29. oktobra, dan posle proslave.

 

Komentatori čeških medija podsetili su i na Kusturičinu podršku Zemanu, kada je pred ponovni izbor Zemana za šefa države u jednom intervjuu Kusturica poručio Česima da bi da je Čeh glasao za Zemana.

 

"Česi su mudar narod koji će glasati za čoveka koji je otkrio jednu od najvećih istina u vezi sa Istokom. Kada velika kompanija, transkontinentalna, dođe u Češku ili u Srbiju, doveze tehnologije ali sve što se uradi više odlazi od češkog naroda. To je ekonomska nepravda koju je Zeman video. I vidi to ispravno. Kad god sam ga gledao, mislim isto o današnjem svetu", podržao je Kusturica Zemana u januaru 2018. godine, pred drugi krug predsedničkih izbora.

 

Kusturica, koji na svečanosti u večernjim satima 28. oktobra nije lično preuzeo Medalju za zasluge, nije, prema komentarima čeških medija i političara, kontroverzan kao neki drugi odlikovani i mahom su podsetili na njegov filmski opus i to da kao veliki režiser i češki đak odlikovanje zaslužuje.

 

"FAMU svog diplomca Emira Kusturicu visoko ceni za njegov umetnički doprinos svetskoj kinematografiji. Ne poistovećuje se sa njegovim političkim stavovima, ali oni nikako ne umanjuju njegov umetnički značaj", kazao je tim povodom dekan FAMU Zdenjek Holi.

 

Dekan Holi je podsetio na sličan slučaj iz poslednjih dana, Nobelovu nagradu za austrijskog književnika Petera Handkea, i naglasio da ni u tom slučaju nema nikakvih sumnji u značaj njegovog umetničkog dela, dok kontroverze mogu da budu, ali samo oko njegovih političkih stavova.

 

Žešću kritiku nego izbor odlikovanih Zeman je izazvao time što je ponovo, suprotno uobičajenom protokolu, odbio da pozove na svečanost u Vladislavskoj sali praškog zamka Hradčani svoje političke neistomišljenike, pre svega lidera najjače opozicione stranke - Građanske demokratske stranke, Petra Fijalu i neke poslanike te stranke, a takođe i svoje ljute političke protivnike iz liberalne opozicione stranke TOP09.

 

"Dan kada se dodeljuju ordeni za mene će i ove godine biti velika čast. Kao državno odlikovanje tumačim to što sam među onima koje je Miloš Zeman izbacio sa spiska pozvanih u Hradčane", poručio je na Tviteru bivši lider TOP09, poslanik Miroslav Kalousek.

 

"Nečuveno je da predsednik vrši selekciju onih koji bi trebalo da budu pozvani. Postoji određeni krug ličnosti koje moraju da budu pozvane. Kod nekih to proističe iz funkcije, recimo poslanici i senatori, ličnosti iz pravosuđa, izvršne vlasti, iz vlade i slično. Tu predsednik ne može da bira jer zbog svoje funkcije moraju da budu pozvani u Hradčane. Ukoliko ih predsednik ne pozove, onda pretvara državni praznik u svoju privatnu proslavu. A to ne može tako", kazao je dugogodišnji portparol dugogodišnjeg češkog predsednika Vaclava Havela, Ladislav Špaček.

 

Sam predsednik Zeman je povodom kritika da uzurpira državni praznik i pretvara ga u privatnu proslavu svojih simpatizera i poslušnika poručio da ne želi da nanese duševnu traumu onima koji nemaju baš neki odnos prema njemu, da moraju da ga istrpe tokom svečanosti i kasnijeg prijema.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta