Proizvođači automobila PSA Pežo i Fijat Krajsler objavili su 31. oktobra da su se jednoglasno složili da spoje aktivnosti dve grupe i formiraju novu kompaniju sa sedištem u Holandiji. Sa 8,7 miliona prodatih vozila, novi entitet će se pridružiti gigantima i postati četvrti najveći proizvođač automobila u svetu."Akcionari dve grupe bi držali po 50% kapitala novog entiteta i jednako delili plodove ovog spajanja", navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi AFP.

 

Upravni odbor biće sastavljen od 11 članova, šest će imenovati Fijat Krajsler, pet PSA Pežo, a Karlos Tavares, sadašnji direktor francuskog proizvođača biće generalni direktor. Predsednik Fijat Krajslera Džon Elkan će preuzeti ulogu predsednika.

 

Predloženo spajanje će stvoriti sinergiju od 3,7 milijardi evra, naveli su proizvođači i naglasili da neće biti zatvaranja fabrika.

 

Dve grupe su saopštile da će nova kompanija moći da odgovori izazovima elektrifikacije vozila, povezanosti i autonomnih vozila "brzo i troškovno efikasno".

 

Spojena kompanija će moći da deli troškove razvoja te tehnologije sa "snažnim otiskom istraživanja i razvoja", navodi se u saopštenju.

 

"Obe kompanije dele uverenje da postoji čvrsta logika za smeo i odlučan potez koji će formirati lidera u industriji sa veličinom, kapacitetom i resursima da uspešno iskoristi prilike i efikasno se suočava sa izazovima u novoj eri mobilnosti", navodi se u saopštenju.

 

PSA Pežo je saopštio da će pre nego što se realizuje spajanje izaći iz vlasništva od 46% u firmi za opremu Faurecia.

 

Timovi dva proizvođača dobili su odobrenje da finalizuju pregovore i zaključe sporazum narednih nedelja.

 

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer povoljno je primio ovo planirano spajanje ali je rekao da će država koja ima udeo od 12% u grupi PSA ostati posebno budna oko zadržavanja industrijske infrastrukture u Francuskoj.

 

Odluka je došla pet meseci pošto je propao sličan pokušaj Fijat Krajslera da napravi slično spajanje sa Renoom.

 

Grupa PSA uključuje brendove Pežo, koji je najveći, Sitroen, Opel, DS i Voksal.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP