Vladajuća slovačka partija Smer progurala je u parlament zakon kojim se produžava zabrana objavljivanja rezultata anketa na 50 dana pre izbora, što je jedan od najdužih perioda u svetu. Taj potez pred planirane izbore u februaru naišao je na oštru kritiku opozicionih partija i političkih eksperata koji ga vide kao pokušaj da se ućutkaju konkurenti iz novih partija.

Slovački parlament upravo je nadglasao veto predsednice Zuzane Čaputove i usvojio zakon kojim se zabrana objavljivanja rezultata anketa pre izbora produžuje sa 14 na 50 dana.

Predsednica sada može da se obrati Ustavnom sudu. Takođe može da traži od suda da suspenduje primenu zakona, s obzirom da su opšti izbori planirani za kraj februara.

U Slovačkoj se, kao i u drugim evropskim zemljama, poslednjih godina javlja sve više novih partija i aktera. Najnoviji "pridošlica" je Zuzana Čaputova, pravnica i aktivistkinja koja je na predsedničkim izborima u martu pobedila Smerovog kandidata.

Novi zakon podržavaju Smer i jedan od njegova dva partnera u vladajućoj koaliciji - stranka desnog centra Slovačka nacionalna stranka (SNS), kao i opoziciona Narodna partija - Naša Slovačka.

Tim zakonom zabrana objavljivanja rezultata istraživanja pred izbore produžena je sa sadašnjih 14 dana, što je već druga po dužini zabrana u Evropi. Gledano na nivou sveta, samo Kamerun i Tunis imaju duže zabrane.

Autori zakona, iz Smera i SNS, kažu da im je cilj bio da zaštite glasače od dezinformacija tako da odluku na biralištima donesu na osnovu partijskih programa i aktivnosti.

"Političke partije koriste ankete da utiču na javno mnjenje, zbunjuju birače", navodi se u novom zakonu, prenosi Rojters.

Produžavanje zabrane objavljivanja anketa je druga izmena izbornih pravila ove godine, nakon što je u junu vlada pripremila zakon kojim se pooštravaju pravila finansiranja izborne kampanje.

Sociolozi sa Slovačke akademije nauka u saopštenju iz septembra kritikovali su novi zakon zbog "kršenja slobode govora i davanja nelojalne prednosti političkim partijama koje će moći da poručuju istraživanja ali bez objavljivanja".

Konzervativna partija Socijalna demokratija - Smer, koja je gotovo u kontinuitetu na vlasti od 2006, favorit je i na izborima 2020.

Prema novom istraživanju Fokusa, Smer će osvojiti 22%, Napredna Slovačka/Zajedno 11% a krajnje desna Narodna partija - Naša Slovačka 10,2%. Od devet partija koje bi mogle da uđu u parlament, četiri će verovatno biti neznatno iznad cenzusa od 5%.

Međutim, Smer je u padu od ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice 2018. Ta ubistva podstakla su masovne proteste zbog nekažnjavanja korupcije. Protesti su dugogodišnjeg lidera Smera Roberta Fica naterali da se povuče sa mesta premijera gde ga je zamenio stranački kolega Peter Pelegrini.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta