Britanska Partija Bregzita i njen lider Najdžel Faraž 1. novembra počinju predizbornu kampanju, dan nakon što je predsednik SAD Donald Tramp pozvao Faraža da se dogovori s vladajućim konzervativcima i premijerom Borisom Džonsonom. Tramp je komentarisao britansku kampanju i poručio Faražu da bi on i Džonson bili "nezaustavljiva sila".

 

Partija Bregzita je osnovana ranije ove godine s ciljem sprovođenja Bregzita bez sporazuma s EU. Ta stranka odbacuje sporazum o istupanju koji je Džonson dogovorio s Briselom i želi da Velika Britanija napusti EU bez dogovora o budućim odnosima.

 

Faraž, koji je 2016. imao ključnu ulogu u referendumskoj kampanji za izlazak iz EU, nije otkrio da li će se njegova partija nadmetati u svih 650 izbornih jedinica ili samo u onima gde ima šanse da pobedi.

 

Kandidovanje Faražove stranke u malom broju izbornih jedinica bi pogodovalo konzervativcima, koji se s njim nadmeću za glasove pristalica Bregzita.

 

Faraž je izjavio da postoji potreba za "nekom vrstom savezništva oko Bregzita", preneo je AP.

 

"Neki listovi navode da ćemo se boriti za veliki broj poslaničkih mesta, a drugi da ćemo to učiniti u samo 20 izbornih jedinica. Predvodim veoma zatvoren brod, kod nas nema curenja. Sve ću otkriti kasnije danas", naveo on za radio LBC.

 

Konzervativci, međutim, odbacuju mogućnost izbornog pakta s Faražom.

 

"Nismo zainteresovani za sklapanje saveza s Partijom Bregzita ili bilo kim drugim. Hoćemo da pobedimo", rekao je ministar za zajednice Robert Dženrik.

 

Boris Džonson je želeo izbore, više od dve godine pre zakonskog roka, da bi se probio iz pat pozicije uzrokovane Bregzitom.

 

On je mesecima obećavao da će Britanija 31. oktobra napustiti EU "bez obzira na sve". Ipak, nakon što je parlament blokirao Džonsonov pokušaj da na brzinu progura sporazum s EU, Brisel je ponovo odobrio odlaganje Bregzita do 31. januara.

 

Džonson je za produženo članstvo zemlje u EU okrivio opoziciju.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP