Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da njegova vlada želi da "povrati kontrolu nad migrantskom politikom", tokom predstavljanja niza mera u toj oblasti, među kojima su i kvote za ekonomsku imigraciju.

 

"Opšta svrha našeg delovanja je suverenitet (...) To je izražavanje i jasno postavljanje izbora u domenu prijema i integracije i obezbeđivanje pravedne ravnoteže prava i obaveza", rekao je 6. novembra Filip, preneo je AFP.

 

Kvote za imigrante u određenim strukama, vreme koje mora da protekne pre nego što tražioci azila mogu da se prijave za finansijsku pomoć za zdravstvo, borba protiv prevara u državnoj medicinskoj pomoći imigrantima bez papira, samo su neke od predloženih mera koje izazivaju dosta kontroverzi.

 

Predviđena je i promena u pogledu ilegalnih imigranata, u tome što stranci bez papira, kao i oni kojima je odbijen zahtev za azil, više neće imati zdravstvenu zaštitu godinu dana nego samo šest meseci.

 

"Nećemo dirati pitanje spajanja porodica, ali ćemo se boriti protiv svih prevara, pa i onih u okviru spajanja porodica", rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da se Francuska suočila sa znatnim rastom broja tražilaca azila od predsedničkih izbora 2017. i da je potrebna mnogo bolja evropska saradnja na planu imigracije.

 

"Nema dovoljno saradnje u Evropi i moramo da razmotrimo fenomen migracije i preduzmemo mere", rekao je on.

 

Francuski predsednik, kome prvi mandat ističe 2022, svestan je da mu je najveća rivalka Marin Le Pen koja je sa svojom krajnje desničarskom partijom Nacionalni savez postala popularna zahvaljujući čvrstom antiimigrantskom stavu.

 

"Kako bi mogli da svakog dočekamo kako treba, ne treba da budemo previše atraktivna zemlja", rekao je Makron, preneo je thelocal.fr.

 

Kastaner je obećao otvaranje tri nova prihvatna centra, kao i 16.000 novih smeštajnih jedinica za izbeglice.

 

On je takođe najavio da će nehigijenski migrantski kampovi na severoistoku Pariza, u kojima boravi između 1.500 i 3.000 migranata, biti "evakuisani pre kraja godine", prenosi AFP.

 

Britanski Gardijan piše da su 7. novembra stotine francuskih policajaca u ranim jutarnjim satima počele da raščišćavaju jedan kamp koji je više od 1.000 migranata i izbeglica napravilo na severu Pariza i gde u izuzetno lošim uslovima borave već mesecima.

 

U roku od sat vremena krenuli su prvi autobusi sa migrantima do objekata u reionu Pariza gde će imigraciona služba proveriti njihov status.

 

Kako navodi britanski dnevnik, i ostali kampovi na severu Pariza biće evakuisani narednih dana.

 

Istovremeno, Francuska je zacrtala da do 2027. primi pola miliona stranih studenata da bi "naglasila međunarodni uticaj". Danas u Francuskoj studira oko 325.000 stranaca.

 

Broj izdatih boravišnih dozvola zbog ekonomskih razloga u 2019. je neuporedivo manji nego u 2018, prema zvaničnim podacima.

 

Sindikati su izrazili protivljenje predloženim merama, pre svega kvotama i odlaganju pristupa medicinskoj pomoći.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP