Zadatak potencijalnog novog evropskog komesara za proširenje i susedstvo, Mađara Olivera Varheljija, biće da podstakne napredak reformi u zemljama kandidatima za članstvo na Zapadnom Balkanu i održi kredibilnu perspektivu proširenja EU što, kako sada stvari stoje, može da izgleda kao "nemoguća misija".

 

Naime, poces proširenja je u krizi - Severnoj Makedoniji i Albaniji u oktobru nije dat obećani početak pregovora sa EU a francuski predsednik Emanuel Makron konstantno poziva da se EU, pre nego što se proširi, sama temeljno reformiše.

 

Nova predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen uputila je Varheljiju, kao i kandidatima za evrokomesare Francuske i Rumunije, Tijeriju Bretonu i Adini Valean, pisma sa opisom njihovih budućih zadataka.

 

Slušanja ta tri predložena komesara u Evropskom parlamentu biće 14. novembra.

 

Nova Evropska komisija trebalo bi da stupi na dužnost 1. decembra, mesec dana kasnije nego što je prvobitno predviđeno jer su neki kandidati zbog sukoba interesa odbijeni u Odboru za pravne poslove EP.

 

U pismu Varheljiju, trenutno mađarskom ambasadoru u EU, Ursula fon der Lajen je istakla da je budućnost EU oblikovana i vezana za budućnost njenih suseda i partnera.

 

Stabilan, bezbedan i prosperitetan region oko EU stoga je od izuzetnog značaja, napisala je Fon der Lajen i naglasila da EU treba da bude prisutna i aktivna u susedstvu, sarađuje na zajedničkim izazovima i mogućnostima i pruži podršku za neophodne reforme.

 

Fon der Lajen je napisala da je EU perspektiva za region Zapadnog Balkana pomogla prevazilaženju istorijskih podela i pokrenula suštinske političke i ekonomske reforme.

 

Istovremeno, spoljni uticaj u regionu značajno raste, ukazala je nova predsednica EK.

 

"Neophodno je da održimo i ubrzavamo napredak u narednih pet godina, na osnovu zasluga svake zemlje kandidata, zadržavajući kredibilnu perspektivu budućeg proširenja", napisala je nova predsednica EK.

 

Ona je navela i da će Komisija stajati iza predloga da se otvore pregovori o proširenju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

 

"Vi treba da radite na ubrzavanju strukturnih i institucionalnih refomi sa snažnim fokusom na osnove vladavine prava, ekonomskog razvoja i reforme javne uprave", navela je Fon der Lajen.

 

Dodala je i da novi komesar za proširenje treba da podrži sve napore u borbi protiv korupcije širom regiona, kao i napore usmerene ka dobrim susedskim odnosima i rešavanju bilateralnih sporova.

 

U pismu Varheljiju nova predsednica Evropske komisije takođe je navela ciljeve Komisije u njegovom resoru u  odnosu na Tursku i susedstvo EU.

 

Ursula fon der Lajen je napisala i da navedeni zadaci budućeg komesara za proširenje i susedstvo nisu isključivi, s obzirom da će se u idućih pet godina pojaviti brojne nove prilike i izazovi.

 

Ona je pozvala Varheljija da u budućem radu po svim pitanjima blisko sarađuje sa njom i ostalim komesarima.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EP/Benoit Bourgeois