Španija se sprema za još nekoliko meseci političke neizvesnosti nakon što su četvrti parlamentarni izbori u četiri godine i drugi za manje od sedam meseci pokazali sve veći jaz između partija levice i desnice. Nijedna partija nije ostvarila dovoljnu većinu za formiranje vlade a jedna ekstremno desničarska partija je prvi put posle više decenija postala značajan faktor u španskom parlamentu.

 

Socijalisti premijera Pedra Sančesa su na izborima 10. novembra osvojili 120 poslaničkih mesta, pojedinačno najviše, ali su ostali daleko od potrebne većine od 176 poslanika u parlamentu koji ima 350 mesta pa će morati da sklapaju dogovore na više strana ako žele da vladaju zemljom, prenosi AP.

 

Desno orijentisani glasači su se masovno opredelili za ekstremno desničarsku stranku Voks, koja će s 52 poslanika biti treća po snazi u novom sazivu parlamenta, iza socijalista i konzervativne Narodne partije (PP), koja je ostvarila napredak u odnosu na prošle izbore i dobila 88 mandata.

 

Uspon Voksa i dobici Narodne partije su odraz nezadovoljstva španskih nacionalista načinom na koji su se socijalisti bavili secesionističkim pokretom u Kataloniji.

 

Na ulicama Madrida su mnogi građani nesigurni u pogledu toga šta će se dalje dešavati.

 

"Mislim da je gore nego pre, podeljeniji smo. Ne znam, moguće je formiranje vlade ali ne znam kako će da postignu potreban broj", rekao je policajac Antonio Prados.

 

Sančes je raspisao izbore pošto posle izbora u aprilu nije uspeo da dobije dovoljnu podršku za formiranje vlade, ali je završio s tri poslanika manje nego pre sedam meseci.

 

Endrju Dauling, ekspert za špansku politiku, naveo je da Sančesov plan da ojača sopstvenu poziciju nije uspeo i da su socijalisti napravili "veoma pogrešan proračun" kada su raspisivali izbore, prenosi AP.

 

Da situacija po španskog premijera bude još gora, njegovi najbliži saveznici, levičarska partija Podemos, izgubila je sedam mandata pa će umesto 42 imati 35 poslanika.

 

Loše je prošla i stranka desnog centra Sijudadanos, koja je osvojila samo 10 mandata, u odnosu na 57 koliko je dobila u aprilu, a lider Sijudadanosa Albert Rivera je podneo ostavku zbog izbornog debakla.

 

Prema Daulingu, Pedro Sančes sada ima "manje opcija zbog kolapsa Sijudadanosa".

 

Sporovi oko katalonske težnje za nezavisnošću, što je najozbiljnije političko pitanje s kojim se Španija suočila tokom više decenija, nastaviće da tinjaju, pošto su tri katalonske stranke koje zastupaju nezavisnost osvojile ukupno 23 mandata.

 

Radikalni Katalonci su 11. novembra nastavili proteste bokiranjem velikog graničnog prelaza s Francuskom i naveli da će ga blokirati tri dana.

 

Analitičar Evropskog saveta za spoljne poslove Hose Ignasio Toreblanka rekao je da su katalonski separatisti uspeli da poremete špansku politiku i pomogli usponu radikalno desničarskog Voksa.

 

"Jedna stvar koji su Katalonci postigli je da na drugoj strani dobiju pođednako radikalne desničare, poput ogledala, i tako svima otežaju život", rekao je Toreblanka.

 

Naredni korak za novoizabrane poslanike će biti da izaberu predsedavajućeg parlamenta, a potom će kralj Felipe Šesti početi razgovore s partijskim liderima da bi nekome od njih, najverovatnije Sančesu, poverio mandat za sastav nove vlade.

 

Sančes se prvo sastaje s rukovodstvom svoje stranke, a sekretar partije Hose Abalos je rekao da će premijer razgovarati s liderima drugih stranaka i pokušati da sastavi vladu što je pre moguće.

 

Abalos je izjavio da socijalisti neće praviti koalicije s partijama desnice i da će podršku tražiti samo od drugih levičarskih i regionalnih partija, preneo je AP.

 

Izborni uspeh Voksa su pozdravili drugi desničarski i antimigrantski lideri širom Evrope, među njima i šefica francuskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen.

 

U Kataloniji, pak, mnoge ljude je razbesnela prošlomesečna presuda katalonskim političarima i aktivistima koji su predvodili kampanju za nezavisnost 2017. godine. Tokom protesta nakon izricanja višegodišnjih zatvorskih kazni povređeno je više od 500 ljudi a aktivisti su najavili nastavak pritiska na vladu u Madridu.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP