Građani Hrvatske biraće predsednika države na izborima 22. decembra, objavio je 14. novembra premijer Andrej Plenković na sednici vlade. Ukoliko novi predsednik ne bude izabran u prvom krugu, drugi krug će biti 5. januara 2020.

Izborni rokovi počinju da teku 22. novembra, a zvanična izborna kampanja trajaće oko dve sedmice.

Svi koji žele da se kandiduju moraće u roku od 12 dana da prikupe najmanje 10.000 potpisa.

Kandidaturu za predsednika Hrvatske, čiji mandat traje pet godina, najavilo je petnaestak potencijalnih kandidata, među kojima i aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja u trku kreće kao kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Najveći konkurenti aktuelnoj predsednici su bivši premijer Zoran Milanović, kandidat najveće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), i nezavisni kandidat, pevač Miroslav Škoro, kojeg podržavaju brojne desne stranke i čiju podršku je Grabar-Kitarović imala na prošlim izborima, prenosi Beta.

Prema predizbornim anketama, raste popularnost bivšeg sudije Trgovačkog suda u Zagrebu, Miroslava Kolakušića, koji je na evropskim izborima osvojio mandat hrvatskog evroposlanika.

Ankete pokazuju i da je Grabar-Kitarović favorit ali i da ona neće izvojevati pobedu u prvom krugu, prenosi AP.

Izbore raspisuje vlada Hrvatske u roku koji omogućava da se oni održe najmanje 30, a najviše 60 dana pre isteka mandata predsednika.

Poslednji predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015. Ona je tada na izborima pobedila kandidata koalicije levog centra, dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Admir Buljubasic