Predsednik Rumunije Klaus Johanis ubedljivo je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji. Johanis je pre izbora obećao nastavak borbe protiv korupcije i jačanje vladavine prava u zemlji sa 19,4 miliona stanovnika.

Konzervativac Johanis (60) osvojio je 63,2% a doskorašnja premijerka, kandidatkinja Socijaldemokratske partije Vijorika Dančila 36,8%, pokazuju rezultati na osnovu 88% prebrojanih glasova.

U prvom krugu izbora pre dve nedelje, Johanis je osvojio 37,8% glasova, a Dančila 22,2%.

Posle objavljivanja rezultata, Johanis je u sedištu Nacionalne liberalne stranke rekao da je 24. novembra "pobedila moderna, evropska, normalna Rumunija", prenosi AP.

"Prihvatam ovu pobedu s radošću, zahvalnošću, skromnošću i verom u Rumuniju", rekao je Johanis, pripadnik nemačke manjine koji je pre ulaska u politiku predavao fiziku u srednjoj školi.

Izlaznost na izborima bila je 49,8%, manja nego 2014. godine, kada je glasalo 53% birača.

Inače, parlament Rumunije je 10. oktobra izglasao nepoverenje Dančilinoj vladi, koja se našla pod teretom optužbi za korupciju i kritika EU zbog pravosudnih reformi, koje se tumače kao ugrožavanje vladavine prava i nezavisnosti sudija.

Poslanici su 4. novembra izglasali novu, manjinsku vladu na čelu s Ludovikom Orbanom iz Nacionalne liberalne stranke, na čijem je čelu ranije bio Johanis.

Johanis se često sukobljavao s Dančilom i njenom partijom zbog pravosudnih reformi i drugih zakona. Opozicija i kritičari doskorašnje vlade brinu zbog ublažavanja antikorupcijskih zakona, zahvaljujući kojima su prethodnih godina podignute optužnice protiv nekoliko desetina osoba, među kojima su članovi vlade, poslanici i jedan rumunski član Evropskog parlamenta.

Gnev javnosti rezultirao je i čestim, masovnim antikorupcijskim protestima u Bukureštu i drugim gradovima.

Očekuje se da će Johanis i Orban, koji imaju iste ideološke korene i vrednosti, zajedno raditi na jačanju mera u borbi protiv korupcije.

Iako je članica EU od 2007. godine, u Rumuniji je rašireno siromaštvo, a više od 25% stanovništva živi s manje od 5,5 dolara na dan, pokazala je studija Svetske banke iz 2018, preneo je AP.

Poslednji podaci ukazuju na usporavanje ekonomskog rasta iako je rast od 3% na godišnjem nivou zabeležen u trećem kvartalu jedan od najbržih u Evropi.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP