Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) 30. novembra će birati novo rukovodstvo a od rezultata tog neizvesnog glasanja bi mogla zavisiti i sudbina vladajuće koalicije.

Izbori izazvani ostavkom dosadašnje liderke Andree Nales nakon katastrofalnih rezultata na evropskim izborima posebni su na više načina.

Prvi put u istoriji stranke osnovane 1890. godine na čelu će se naći zajedno muškarac i žena, po modelu koji partija Zelenih odavno praktikuje.

Druga novina je što pravo glasa neće imati samo hiljadu stranačkih delegata, već svih 426.630 članova i aktivista, koji će do 29. novembra moći da glasaju na internetu ili poštom.

Rezultat će biti proglašen 30 novembra, pred stranački kongres koji će biti održan u Berlinu od 6. do 8. decembra, prenosi AFP.

Izbori za sada nisu proizveli veći entuzijazam u SPD, stranci koja daleko zaostaje za konzervativcima kancelarke Angele Merkel i Zelenima a nalazi se na istom nivou podrške kao i ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

U prvom krugu izbora u oktobru glasalo je samo 53% članova SPD.

Nijedan od šest kandidovanih tandema tada nije uspeo da osvoji apsolutnu većinu, pa su tako u drugi krug prošli Olaf Šolc i Klara Gejvic sa 22,7% podrške i Norbert Valter-Borjans i Saskia Esken s 21% glasova.

Pobeda Šolca i Gejvic bi značila olakšanje i za Merkel, koja želi da svoj mandat mirno privede kraju u jesen 2021. i potom se povuče iz politike.

Šolc (61), vicekancelar i ministar finansija, založio se zajedno sa svojom koleginicom, poslanicom iz nekadašnje Istočne Nemačke, za očuvanje koalicije SPD i Merkeline Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koalicije u koju je SPD 2018. ušla prilično nevoljno.

Potpuno lišen harizme i nazvan "Šolcomat" zbog sklonosti da se izražava kao robot, Šolc ima kancelarkino puno poverenje.

Međutim, u slučaju pobede Valter-Borjansa i Esken, kancelarka će se naći u mnogo komplikovanijoj situaciji. Iako se nisu otvoreno izjasnili za raskid velike koalicije, u Nemakoj poznate kao "GroKo", oni su prema njoj bili izuzetno kritični.

O sudbini "GroKo" odlučivaće se na kongresu SPD, javio je AFP.

Uprkos nedavno usvojenim merama za minimalnu penziju, Esken i Valter-Borjans su kritikovali poziciju "nultog zaduživanja", koje se Šolc uporno drži, kao i oprez nemačke vlade u pogledu zaštite životne sredine.

Njih dvoje su dobili podršku nezadovoljih "Mladih socijalista", kao i nemačkog ogranka organizacije Petak za budućnost, koju je osnovala švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg a koja u Nemačkoj ima dosta pristalica.

Ali ako Olaf Šolc, nekada blizak saradnik bivšeg kancelara Gerharda Šredera, ne predstavlja "obnovu" uzdrmane SPD, njegovi rivali zauzvrat nisu preterano poznati.

Kako u uvodniku piše list Špigl, jedino je sigurno da problemi SPD neće biti rešeni kakvi god da budu rezultati izbora jer se stranka nalazi "u lošem stanju".

Trenutna SPD "ne nudi nikakvu dugoročnu političku orijentaciju u pogledu načina na koji želi da uredi društvo sutrašnjice (...) ili kako će izgledati svet rada", naveo je naučnik Gero Nojgebauer.

Prema njegovim rečima, SPD je odsečena od svojih "društvenih korena" i veoma retko izgleda kao alternativa CDU.

"SPD neće moći da se oporavi osim u opoziciji i sa novim licima", rekao je politikolog Klaus Šreder. On predviđa da će posle parlamentarnih izbora 2021. koaliciju formirati CDU i Zeleni.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP