Češki premijer Andrej Babiš ocenio je kao "loš vic" inicijativu opozicionih gradonačelnika Varšave, Praga i Budimpešte da se zajedno bore protiv populističke i antievropske politike vlada Poljske, Češke i Mađarske. Babiš im je preporučio da se pozabave uklanjanjem smeća i čišćenjem svojih gradova.

Za inicijativu gradonačelnika Praga premijer je kazao da "to niko ne može da shvati ozbiljno jer on uopšte ne zna šta je spoljna politika" i da "njegove izjave o spoljnoj politici ugrožavaju naše ekonomske interese".

Babiš, koga po privatnim poslovima i stilu porede s američkim predsednikom Donaldom Trampom, podsetio je da spoljnu politiku vodi vlada, a "gospodin gradonačelnik će, ukoliko nakon narednih izbora ude ministar spoljnih poslova - držaću mu palčeve, ali plašim se da zbog svoje naravi nije podesan za to".

Gradonačelnik Praga Zdenjek Hžib, Varšave Rafal Tšaskovski i Budimpešte Đerđel Karačonj dogovorili su se u Berlinu ranije u novembru da se uz međusobnu podršku suprotstave svojim vladama i pokažu kako su tolerantni i otvoreni veliki gradovi zemalja Višegradske grupe u kojima je na vlasti opozicija, dok vlade tih država, kako smatraju, uglavnom sarađuju u tome da blokiraju Evropsku uniju.

"Svuda je demokratija suočena s populistima. Nismo drugačiji od Francuza ili Italijana, ali istina je da naše demokratske strukture nisu tako jake kao na Zapadu", kazao je nakon sastanka u Berlinu gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Gradonačelnik Praga Hžib je rekao da je 30. godišnjica pada komunista u istočnom bloku prilika da se utvrdi gde je napravljena greška te populisti mogu da postanu uspešni.

Gradonačelnici bi da EU ubede da novac iz fondova koji su namenjeni gradovima, ide direktno njima, a ne da gradovi zavise od toga koliko će im dati njihove države.

"Vlade se ne bave problemima kao što je zagađen vazduh, porast cena stanova, one sabotiraju naše pokušaje da te probleme rešavamo", kazao je gradonačelnik Budimpešte, glavni pokretač nove koalicije gradonačelnika zemalja Višegradske grupe.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com