Šefica partije nemačke kancelarke Angele Merkel odbacila je mogućnost radikalne revizije sporazuma o vladajućoj koaliciji posle izbora novih vođa partnerske partije SPD koji žele nove ustupke.

Članovi Socijaldemokratske partije (SPD) na čelo stranke izabrali su kopredsednike Norberta Valter-Borjansa i Saskiju Esken, i odbacili dotadašnje vođe, uključujući  Olafa Šolca, ministra finansija i vicekancelara u vladi koji je snažno za ostajanje u koaliciji Angele Merkel.

Valter-Borjans (67) i Esken (58), koji pripadaju levom krilu SPD, skeptičniji su prema tome. Oni žele da se ponovo pregovara o pitanjima kao što su minimalna zarada, zaštita klime i investicije, mada nije jasno koliko daleko su spremni da idu sa svojim zahtevima, navodi AP.  

Šefica Merkelkine Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer rekla je 2. decembra za televiziju ZDF da promena rukovodstva koalicionog partnera ne predstavlja tako veliku promenu zbog koje bi moralo ponovo da se pregovara o koalicionom sporazumu.

Da li Nemačka ide ka novim izborima?

SPD će na godišnjoj konvenciji partije 6-8. decembra odlučiti da li će i dalje biti članica "velike koalicije". To znači, kako piše EURACTIV.com, da su vrata za političke promene u Nemačkoj otvorena. Kako se dodaje, najveću evropsku zemlju sada čekaju meseci neizvesnosti baš pre preuzimanje predsedavanja EU u julu 2020.

Esken je za TV Feniks rekla da će o koaliciji sa kancelarkinim konzervativcima biti odlučeno slede nedelje na partijskoj konvenciji dok je Valter-Borjans u pobedničkom govoru 30. novembra pozvao Angelu Merkel da preispita svoju politiku izbalansiranog budžeta i poveća investicije u borbi protiv promena klime.

Takođe Merkel, ako želi dalju podršku "velikoj koaliciji", mora da preispita način na koji vlada podržava najranjivije delove društva.

Političari iz CDU i sestrinske stranke CSU pozvali su lidere SPD da poštuju koalicioni sporazum. Isto od SPD traži i Nemačka federacija sindikata. Lider Federacije Rajner Hofman rekao za Bild um Zontag da Esken i Valter-Borjans treba da podrže vladu u drugoj polovini mandata kako bi uspešno sprovela projekte iz koalicionog sporazuma koji još nisu sprovedeni.

Partija Levice pak poziva SPD da razmotri mogućnost nekog novog saveza. "Našoj zemlji potreban je socio-ekonomski preokret... To zahteva 'živahan' SPD i snažnu levicu", rekla je liderka partije Katja Kiping, preneo je Euraktiv Nemačka.

Poraz vicekancelara

Olaf Šolc, ministar finansija i vicekancelar u nemačkoj vladi Angele Merkel, poražen je na izborima za novo rukovodstvo SDP, saopštila je ta stranka.

Kopredsednici Valter-Borjans i Esken osvojili su 53% glasova, dok je duo Šolc-Gejvic osvojio 45% na stranačkim izborima.

Duo Šolc-Gejvic poražen je od dvoje široj javnosti gotovo nepoznatih političara.

Šolc je posle poraza rekao da će podržati novu ekipu na čelu SPD.

I AfD izabrala nove lidere

I nemačka ekstremno desničarska stranka Alternativa za Nemačka (AfD) izabrala je na kongresu 30. novembra Tina Krupalu (Tino Ćrupalla) za novog kopredsednika stranke, prenela je agencija DPA.

Krupala (44) će zameniti Aleksandera Gaulanda (78) na mestu kopredsednika stranke. Za drugog kopredsednika je izabran Jerg Mojten (Joerg Meuthen).

Oko 20.000 ljudi okupilo se u centru Braunšvajga protestujući zbog održavanja kongresa, naveli su organizatori skupa.

AfD je treća politička sila u nemačkom parlamentu (Bundestagu) posle CDU i SPD.

Prema anketama, za AfD bi glasalo između 13 i 15% birača.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP