U Francuskoj su za 5. decembar najavljeni štrajkovi i protesti protiv reforme penzija, a očekuje se učešće prosvetnih radnika, studenata, policajaca, sindikata, predstavnika građanskog pokreta "Žuti prsluci" i opozicije. Građani su nezadovoljni reformom koja predviđa univerzalni sistem penzija.

Najavljeni protesti mogli bi da budu veliki test za centrističkog predsednika Emanuela Makrona koji je na vlasti od maja 2017, ocenili su 4. decembra francuski mediji.

Štrajk bi mogao da traje duže od 24 sata u saobraćaju, pošto su francuska železnica SNCF i pariski železnički operater RATP najavili štrajk neograničenog trajanja, javila je agencija Frans pres.

Predviđeno je da oko 90% brzih vozova (TGV) i oko 40% vozova Eurostara ostanu na stanicama, upozorila je železnica.

Biće poremećen i vazdušni saobraćaj čiji će obim biti smanjen za oko 20%, a najviše će biti pogođeni domaći letovi. Aviokompanija Er Frans (Air France) najavila je da će otkazati oko 30% letova na domaćim relacijama.

Francuski mediji poslednjih dana prenose promene režima železničkog saobraćaja, jer Francuzi mnogo više putuju vozom nego autobusom.

Građani se bune protiv reforme penzija koja predviđa univerzalni sistem umesto sadašnjih podela na četiri vrste penzije - u privatnom i javnom sektoru, specijalne i dopunske penzije.

Francuska vlada, koja očekuje veliki protestni pokret u već zategnutom društvenom kontekstu sa nezadovoljstvom građana koji rade u raznim sektorima, poslednjih dana je imala razne sastanke u cilju rešavanja situacije. Održani su sastanci sa nekoliko sindikata a rezultati tih razgovora biće predstavljeni premijeru Eduaru Filipu naredne nedelje.

Filip sa svoje strane polovinom decembra treba da predstavi detaljne planove za reformu penzija i najavi i druge odluke vezane za zarade u nekoliko sektora.

Makron je međutim nedavno ponovio da ne odustaje od reforme obećane tokom predizborne predsedničke kampanje.

Mediji podsećaju da bi sadašnja situacija mogla da izgleda kao 1995. godine, kada su veliki protesti koji su trajali tri nedelje protiv reforme socijalnog osiguranja i penzije naveli tadašnjeg premijera Alena Žipea da od toga odustane.

Francuzi se inače izjašnjavaju za reforme penzija ali velika većina nema poverenja u vladu i smatra da je vlasti neće sprovesti kako treba, prenosi AFP.

Incijativa o štrajku je potekla od sindikata pariskog železničkog operatera RATP, posle štrajka 13. septembra koji je gotovo paralizovao glavni grad i okolinu.

U Francuskoj već više od godinu dana traju nedeljni protesti "Žutih prsluka", koji su i dalje nezadovoljni raznim merama i ustupcima vlade.

Na skupovima se očekuju i predstavnici opozicije, od levice do ekstremne desnice.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP