Nemačka kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Mateuš Moravjecki položili su 6. decembra cveće uz Zid smrti u bivšem nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau i odali poštu žrtvama koncentracionog logora, najvećeg koji je Hitlerova Nemačka podigla tokom Drugog svetkog rata u okupiranoj Poljskoj.

Angela Merkel u Aušvic dolazi prvi put tokom svojih mandata i nakon Helmuta Šmita i Helmuta Kola treći je nemački kancelar koji obilazi logor koji je postao simbol monstruoznosti Holokausta.

Povod da Merkel oda poštu milionima žrtava Holokausta i žrtvama samog logora u kome je ubijeno, najviše u gasnim komorama, više od 1,1 milion ljudi, mahom Jevreji, ali i Sinti i Romi, Poljaci, sovjetski vojni zarobljenici i pripadnici drugih evropskih naroda, jeste 10. godišnjica osnivanja međunarodne Fondacije Aušvic-Birkenau.

Ta fondacija od vlada i međunardonih donatora prikuplja novac za renoviranje, konzervatorske radove i održavanje kompleksa logora.

Već pri osnivanju fondacije, čiji cilj je bio da prikupi 120 miliona evra, Nemačka je uplatila polovinu svote.

Sada je kancelarka Merkel najavila da će Nemačka uplatiti još 60 miliona evra, kako bi se zahvaljući darovima iz 30 zemalja sveta našao novac za konzervatorske radove i izbeglo da memorijalni kompleks važan za celo čovečanstvo postane ruševina.


Merkel i Moravjecki govore kao glavni gosti na obeležavanju desetogodišnjice osnivanja Fondacije a zajedno će kasnije položiti vence i zapaliti sveće pred glavnim Spomenikom žrtvama Holokausta ispred ruševina nekadašnjih gasnih komora.

Dok je kancelar Kol odabrao ćutnju, jer čovek u Aušvicu ostaje nem pred zlom koje čovek može da nanese drugom, kancelar Šmit je odabrao da govori, jer, kako je 1977. godine kazao, u Aušvicu je na mestu ćutnja ali jedini ko ne sme tu da ćuti jeste kancelar Nemačke.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP