Vladajuća Socijaldemokratska partija Finske izabrala je za novu premijerku 34-godišnju ministarku Sanu Marin koja će biti najmlađa predsednica finske vlade u istoriji. Ona će biti treća žena na čelu vlade Finske.

Prema finskim medijima, Sana Marin (Sanna) će zapravo biti najmlađi premijer u svetu. Oni navode da novozelandska premijerka Jasinda Ardern ima 39 godina a lider Severne Koreje Kim Džong Un 35.  

Međutim, Marin bi titulu najmlađeg evropskog premijera mogla da izgubi još pre kraja godine - pregovori o koaliciji u Austriji koji su u toku na vlast bi mogli da vrate Sebastijana Kurca koji ima 33 godine.

Marin je tesnom većinom pobedila Anti Lindmana nakon što je 3. decembra Anti Rine podneo ostavku zbog krize izazvane štrajkom u pošti.

Za Marin su glasala 32 člana Saveta Socijaldemokratske partije Finske, a za Lindmana 29, preneo je AP.

Marin je do sada bila potpredsednica socijaldemokrata i ministarka saobraćaja i komunikacija.

Rine je podneo ostavku pošto je Stranka centra uskratila podršku njegovoj vladi, navodeći kao razlog nedostatak poverenja.

Stranka centra je kritikovala Rineovo upravljanje zemljom uoči dvonedeljnog štrajka radnika državne pošte koji se proširio na druge industrije.

"Pred nama je mnogo posla na obnovi poverenja", rekla je Marin nakon što je potvrđena njena pobeda. Najozbiljni zadatak biće joj štrajk koji je u toku i koji bi, prema očekivanjima, mogao da pogodi najveće finske kompanije, piše EURACTIV.com.

Gledano na evropskom nivou, Marin će se sada naći na kratkoj listi evropskih lidera žena uz Austrijanku Brigite Brilajn, v.d. premijera Belgije Sofi Vilmes, Dankinju Mete Frederiksen i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Međutim, u nordijskim zemljama žene su decenijama u politici i danas čine polovinu lidera partija u Švedskoj. U Finskoj četiri od devet partija vode žene, piše AP.

U Norveškoj je Erna Solber premijerka od 2013. a Islanđanka Vigdis Finbogadotir bila je prva žena demokratski izabrana na čelo države nakon što je potukla tri muškarca na predsedničkim izborima 1980.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP