Prodaja oružja u svetu porasla je za gotovo 5% u 2018. a tržištem su dominirale SAD, pokazao je izveštaj Stokholmskog međunarodnog mirovnog istraživačkog instituta (SIPRI) objavljen 9. decembra.

Promet 100 najvećih proizvođača oružja dostigao je 420 milijardi dolara zahvaljujući ponajviše američkom tržištu, navodi se u izveštaju.

Američki proizvođači drže 59% tržišta i ubeležili su promet od 246 milijardi dolara, za 7,2% veći nego godinu dana ranije.

"To je značajno povećanje za godinu dana, s obzirom na već visok nivo američke prodaje", rekla je za AFP direktorka SIPRI za program transfera oružja i vojnih izdataka Od Fleran (Aude Fleurant).

Američke kompanije imale su koristi od odluke administracije predsednika Donalda Trampa da modernizuje oružane snage kako bi se učvrstila pozicija SAD prema Kini i Rusiji.

Rusija je druga po proizvodnju oružja i drži 8,6% tržišta ispred Velike Britanije sa udelom od 8,4% i Francuske sa 5,5%.

Izveštaj nije uključio Kinu, jer nije bilo dovoljno podataka, ali se procenjuje da su među 100 najvećih proizvođača oružja na planeti i između tri i sedam kineskih firmi.

Kina, kako se navodi, od 2013. troši 1,9% bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

Dve vodeće evropske kompanije, Erbas i MBDA, takođe su odgovorile na "tražnju zbog stalnih oružanih sukoba i ozbiljnih tenzija u više regiona", rekla je Fleran.

Istovremeno je vodeća ruska firma Almaz-Antei skočila na deveto mesto na listi najvećih proizvođača oružja u svetu sa prometom od 9,6 milijardi dolara, za 18% većim nego u 2017.

"Taj rast zasnovan je ne samo na snažnoj domaćoj tražnji, već i na kontiniranom rastu prodaje oružja drugim zemljama, posebno izvozu sistema S-400", navode se u izveštaju Stokholmskog instituta.

Jedan od kupaca tih sistema je članica NATO Turska koja se odlučila na kupovinu uprkos američkoj pretnji sankcijama.

Turska industrija oružja ima dve kompanije među 100 najvećih sa prometom od 2,8 milijarde dolara, za 22% većim nego u prethodnoj godini.

Turska je "vođena ciljem da bude samodovoljna u snabdevanju oružjem i zato razvija proizvodnju oružja u svim segmentima (kopneni sistemi, vazdušni, mornarički, rakete)", rekla je Fleran.

"Turska je i uključena u trajni oružani sukob sa Kurdima i to takođe povećava tražnju oružja", dodala je ona.

Najveći svetski proizvođač oružja i dalje je američki Lokid Martin, koji tu poziciju drži od 2009, i koji je u 2018. ostvario promet od 47,3 milijarde dolara.

Prodaja Lokid Martina pokriva 11% svetskog tržišta.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije