U fokusu predsedničke trke u Hrvatskoj vodi se bitka na desnici, a ne između desnice i levice, kao ranije, ocenio je politički analitičar Ivan Relković. On je posebno ukazao na borbu za glasove birača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) između kandidatkinje te vladajuće stranke, aktuelne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i kandidata desnice, pevača Miroslava Škore.

Relković je upozorio da je zbog toga u opasnosti kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović, koji bi mogao da ostane bez drugog kruga, piše 11. decembra Jutarnji list.

"Dosad smo u kampanjama u pravilu imali levo-desnu homogenizaciju biračkog tela, dakle situacije da rastu i levi i desni kandidat (ili stranka) kada se događa velika homogenizacija biračkog tela. Sada to nije tako jer imamo rat na desnici gde se događa dvostruka homogenizacija desnog biračkog tela i potencijalna pasivizacija levih birača", rekao je Relković.

On je dodao da Milanoviću preti opasnost povećanja ukupnog broja desnih birača, kao i opasnost izjednačavanja rejtinga Škore i Grabar-Kitarović.

"Ako se desno biračko telo dodatno i značajno motiviše, a levo ne izađe u punom opsegu, Milanović će s današnjih 24-25% podrške pasti za dva-tri procentna poena u odnosu na Grabar-Kitarović i Škoru. A kako su sve troje blizu u anketama, za Milanovića postoji opasnost da ga oboje prestignu i da on uopšte ne uđe u drugi krug", smatra analitičar.

Uz to, Milanovićev put prema drugom krugu, navodi Relković, otežava i to što ima više levih i kandidata levog centra koji mu mogu uzeti manji broj glasova, ali opet dovoljno da zbog male razlike među vodećim kandidatima ne uđe u drugi krug.

Pozivajući se na izvore u SDP, zagrebački dnevnik navodi da je Milanović odlučio da u svetlu sukoba na desnici delimično promeni taktiku i da u nastavku kampanje ne napada više toliko aktuelnu predsednicu i HDZ. Milanovićev izborni štab najavljuje da će do kraja prvog kruga izbora kandidat SDP i više manjih stranaka levog centra voditi afirmativnu kampanju, svesni da napadom na HDZ i Plenkovića, Milanović umesto sebe gura Škoru u drugi krug.

Predsednički izbori u Hrvatskoj održavaju se 22. decembra, a ukoliko novi predsednik ne bude izabran u prvom krugu, drugi krug će biti 5. januara 2020. godine.

Prema predizbornim anketama, vodeći kandidati su Grabar-Kitarović, Milanović i Škoro, a značajniju podršku još ima i nezavisni kandidat, evroposlanik Mislav Kolakušić.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/ML