Gradonačelnici četiri centralnoevropske prestonice potpisali su Pakt slobodnih gradova, čime su se obavezali na saradnju u različitim pitanjima, od zaštite životne sredine do urbanog planiranja i javnog prevoza.

Gradonačelnici Budimpešte, Praga, Bratislave i Varšave, koji su ili iz opozicionih partija ili su bili nezavisni kandidati, založili su se i za više direktnog finansiranja od Evropske unije i ukazali na jačanje populizma i ekstremizma u svojim zemljama.

Gradonačelnik Bratislave Matuš Valo rekao je da se region kojem pripadaju te četiri zemlje "na neki način distancira od uticaja slobodnog zapadnog sveta".

"Ipak, u naša četiri glavna grada vidimo najvišu koncentraciju različitosti, socijalne, verske, političke, etničke", kazao je Valo, prenosi AP.

Ceremonija potpisivanja Pakta održana je 16. decembra na simboličnoj lokaciji - Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) u Budimpešti, koji je nedavno primoran da preseli većinu svojih aktivnosti u Beč zbog promena zakona koje je promovisala mađarska vlada premijera Viktora Orbana, a u čijem je središtu njegov ideološki sukob s milijarderom Džordžom Sorošem, osnivačem CEU.

Gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačonji ponudio je kancelariju tog grada u Briselu drugim članovima pakta kako bi im pomogao u lobiranju za više direktnog finansiranja opština i drugih autonomnih entiteta.

"U prošloj deceniji znatan deo sredstava EU završio je u kompanijama oligarha bliskih vlasti. U Evropi je sve više ljudi zgađeno time što se evropskim fondovima finansiraju korupcija i autokratija u ovom regionu", rekao je Karačonji, preneo je AP.

U Paktu se navodi da se glavni gradovi Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske suočavaju sa sličnim izazovima, među kojima su "klimatska kriza, nejednakost, kriza stanovanja, starost stanovništva, socijalna stratifikacija i politički tribalizam".

Gradonačelnik Praga Zdenek Hrib kazao je da bi nerešavanje problema građana vodilo ka "novom talasu populizma koji će ponuditi jednostavne i pogrešne odgovore na probleme".

Zemlje čiji su glavni gradovi deo Pakta slobodnih gradova članice su takozvane Višegradske grupe, i zajedničko im je protivljenje imigraciji.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP