Donald Tramp postao je treći američki predsednik opozvan u Predstavničkom domu, koji ga je formalno optužio za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Kako navodi Glas Amerike, reč o istorijskom koraku.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je u 18. decembra predlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji.

Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197.

Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Demokrate su teretile Trampa (73) da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke.

Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je "18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsednik".

Bela kuća je posla glasanja saopštila da je "Tramp spreman za naredne korake i uveren da će biti u potpunosti oslobođen odgovornosti u Senatu".

"Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u istoriji naše zemlje. Bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prestupe, demokrate su usvojile nelegitimne osnove za opoziv predsednika u Predstavničkom domu.

Demokrate su odlučile da deluju po partijskoj osnovi uprkos činjenici da predsednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Tramp je govorio na mitingu u Mičigenu, na kojem je rekao da je proces opoziva "politički samoubilački marš" za Demokratski stranku.

Opoziv Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja - o tome će se odlučivati u Senatu narednog meseca. Ni jedan predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji nije smenjen s položaja uprkos opozivu.

Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da zajedno sa demokratama glasa protiv Trampa.

Pre Trampa u Predstavničkom domu Kongresa opozvani su predsednici Bil Klinton (1998.) i Endru Džonson (1868.).

Predsednik Ričard Nikson povukao se 1974. nakon što je odbor za pravosuđe Predstavničkog doma odobrio  impičment zbog skandala Votergejt ali pre nego što je tu odluku Dom izglasao.

Trampov izbor za predsednika polarizovao je SAD, podelio porodice i prijatelje i još više otežao političarima u Vašingtonu rešavanje spornih pitanja i izazova poput jačanja Kine i klimatskih promena, piše EURACTIV.com.

Glasanje o impičmentu odigrava se uoči Trampove kampanje za ponovni izbor u kojoj će se suočiti sa pobednikom trke za predsedničku nominaciju među demokratama, uključujući Bajdena koji stalno kritikuje Trampa.

"Predsednik Tramp je zloupotrebio svoju moć, prekršio zakletvu i izdao našu naciju", napisao je Bajden na Tviteru i dodao: "U SAD niko nije iznad zakona, čak ni predsednik".

Istraživanje Rojtersa i Ipsosa pokazalo je da je većina demokrata za impičment a većina republikanaca protiv. Čini se da su prošlomesečne TV debate koje je trebalo da pojačaju javnu podršku za opoziv samo još više podelile dve stane.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP