Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je da nije iznenađen rezultatima predsedičkih izbora i da očekuje da kandidatkinja njegove stranke, aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, u drugom krugu pobedi kandidata levog centra Zorana Milanovića.

"Iskristalisala su se tri kandidata, deo biračkog tela na desnici, na desnom centru, podelio se između Grabar Kitarović i Miroslava Škore i to je taj rezultat. Zato je puno veći prostor imao kandidat levih političkih opcija Milanović", ocenio je Plenković u izjavi novinarima kasno sinoć (22. decembra), po objavi nepotpunih rezultata predsedničkih izbora.

On je rekao da očekuje da će većina Škorinih birača u drugom krugu glasati za Grabar Kitarović, jer su oni, kako je rekao, na prošlim izborima podržali aktuelnu predsednicu. Na pitanje šta će biti s HDZ-ovcima koji su glasali za Škoru, Plenković je odgovorio da će u drugom glasati za Grabar Kitarović.

Prema podacima Državne izborne komisije, na osnovu gotovo svih obrađenih biračkih mesta, kandidat levog centra Milanović (Socijaldemokratska partija) pobedio je u prvom krugu nedeljnih izbora s osvojenih 29,55% glasova.

Milanović je osvojio najviše glasova u tri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu i Rijeci, dok je Škoro osvojio najviše glasova u Osijeku.

On će u drugom krugu izbora, 5. januara, odmeriti snage s aktuelnom predsednicom, kandidatkinjom desnog centra Grabar Kitarović iz HDZ koja je osvojila drugo mesto u tesnoj borbi s kandidatom desnice, pevačem Škorom.

Grabar Kitarović je osvojila 26,65%, a Škoro 24,45% glasova.

Na birališta je izašlo 51,20% od oko 3,9 miliona birača.

Milanović i Grabar Kitarović pozvali glasače da ih podrže u drugom krugu

Milanović je pošto su objavljeni rezultati izjavio da ide u drugi krug izbora, ali u civilizovanu izbornu utakmicu, a ne u rat, jer su ratovi gotovi.

U govoru pred pristalicama u njegovom izbornom štabu, Milanović je rekao da želi da Hrvatska postane solidarna zajednica svih građana koji u njoj žive.

"Svih koji su možda različiti, ali jednaki. Želim zemlju jednakih", kazao je Milanović.

On je naveo da u drugom krugu ide u "sportsku utakmicu".

"Neka bolji pobedi, verujem da sam taj bolji ja", rekao je bivši premijer vlade levog centra koji je realtivni pobednik predsedničih izbora.

Milanović je pozvao sve građane da mu daju glas u drugom krugu, odnosno "mali komad vere bez kojeg ne postoji" i dodao da se u Hrvatskoj u kojoj je on predsednik niko neće osećati kao građanin drugog reda.

"Kada budem predsednik, prestaje svaka moja lojalnost prema svemu drugom osim prema hrvatskom Ustavu. To je moja država, ali država nisam ja", kazao je Milanović.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović sve koji nisu glasali za nju u prvom krugu pozvala je da je podrže u drugom.

"Ovo je bila bitka deset na jednu, a imala sam i jakog kandidata na svom političkom spektru, za razliku od Zorana Milanovića. Sada se svi moramo skupiti i idemo u pobedu", rekla je Grabar Kitarović u svom izbornom štabu, prekidana skandiranjem "Pobeda, pobeda" i "Hrvatska, Hrvatska".

Ona je ocenila da je "zajedništvo bilo ključ uspeha u ratu" i da je ono "ključ uspeha i u miru".

"Tražim vaše poverenje i glas u drugom krugu. Pozivam sve vas od Slavonije do Dalmacije da izađete na izbore i da u drugom krugu date glas za bolju Hrvatsku", kazala je predsednica Hrvatske pred svojim pristalicama u Zagrebu.

Kandidat desnice, pevač Miroslav Škoro izjavio je da su predsednički izbori bili referendum na kojem je dve trećine birača pokazalo da nije zadovoljno aktuelnom vlašću.

"Naš slogan da ćemo vratiti Hrvatsku narodu neće umreti večeras, on će živeti i dalje", rekao je Škoro u svom izbornom štabu i najavio da će učestvovati na parlamentranim izborima iduće godine.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/DARIO GRZELJ