Italijanski ministar obrazovanja Lorenco Fjoramonti dao je ostavku nakon što vlada nije povećala izdvajanja za škole i univerzitete u budžetu za 2020.

Fjoramonti je na Fejsbuku potvrdio da je u pismu italijanskom premijeru još početkom sedmice podneo ostavku, nakon što je parlament izglasao zakon o budžetu za 2020.

Za Rojters je Fjoramonti rekao da je ostavka neopoziva.

Ta ostavka predstavlja novu glavobolju za koalicionu vladu koju je ranije ove godine Fjoramontijeva stranka, anti-establišment Pokret pet zvezda, formirala sa Demokratskom strankom. Vadajuće stranke, koje su udružile snage u avgustu kako bi zaustavile trku za vlast lidera krajnje desničarske Lige Matea Salvinija, različto gledaju na ključne politike, od ekonomije do migracija.

Fjoramonti je obećao da će se povući ako potrošnja za budžet ne bude povećana za najmanje tri milijarde evra, prenosi AP. Taj cilj nije dostignut u novom budžetu jer se vlada bori da nađe izvore prihoda kako bi izbegla veliko povećanje poreza na dodatu vrednost.

"Prihvatio sam posao sa jedinim ciljem da preokrenem trend zbog koga su škole, univerziteti i istraživanja decenijama bili u lošoj situaciji", napisao je Fjoramonti na Fejsbuku.

On je ocenio da vlada nije imala dovoljno hrabrosti da investira adekvatna sredstva u sektoru koji predstavlja "pravu budućnost za sve nas".

Izveštaj o obrazovanju i obukama Evropske komisije iz 2018. pokazao je da Italija troši manje od ostalih članica EU za obrazovanje i da beleži slabije rezultate. Zbog toga postoji opasnost da Italija izgubi milion studenata u narednih deset godina, upozorava se u izveštaju.

Italija troši 3,6% bruto domaćeg proizvoda na obrazovanje, od osnovnog, do fakultetskog, prema 5% u proseku u 32 zemlje obuhvaćene izveštajem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Gledano prema udelu u javnoj potrošnji, Italija je na dnu među zemljama OECD, prenosi EURACTIV.com.

AP piše da Fjoramontijeva ostavka verovatno neće imati veće političke posledice. On je obećao da će nastaviti da podržava premijera Đuzepea Kontea u parlamentu, gde je poslanik u donjem domu.

Inače je Fjoramonti, bišvi profesor ekonomije na Univerzitetu u Pretoriji, bio jedan od najotvorenijih italijanskih ministara tokom tri meseca na funkciji.

Njegovi predlozi novih poreza na avio-karte, plastiku i slatku hranu kako bi se prikupio novac za obrazovnje oštro su kritikovani jer su Italijani, smatraju kritičari takvih mera, već previše oporezovani.

Fjoramonti je kao zagovornik "zelenih" politika dospeo na naslovne strane i kada je objavio da će Italija 2020. biti prva zemlja u kojoj će đaci imati obavezan predmet klimatske promene i održivi razvoj.

Ranije u decembru Fjoramonti je rekao da italijanski energetski džin ENI treba da prestane da eksploatiše naftu i fokusira se na obnovljivu energiju.

"Ponekad sam osećao da sam mogao da imam veću podršku moje partije za predloge o životnoj okolini", rekao je Fjoramonti, preneo je Rojters.

"Pokret pet zvezda je rođen pre deset godina sa snažnom zelenom platformom ali se čini da se ona negde usput  izgubila", rekao je Fjoramonti.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP