Novi predsednik Hrvatske je bivši premijer Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), pokazuju rezultati Državne izborne komisije (DIP) na osnovu obrađenih gotovo svih biračkih mesta. On je u drugom krugu izbora pobedio aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Prema rezultatima DIP, na osnovu 99,54% obrađenih biračkih mesta, Milanović je u drugom krugu 5. januara osvojio 52,69% glasova ili oko 1,03 miliona a Grabar-Kitarović 47,31% ili oko 926.000 glasova.

Kandidat SDP pobedio je kandidatkinju HDZ u najvećim hrvatskim gradovima – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Na izbore je izašlo 54,97% birača od ukupno 3,9 miliona građana s pravom glasa.

Novi predsednik Hrvatske rođen je u Zagrebu 1966. gde je diplomirao pravo. Radio je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova tokom devedesetih, a posle smrti Ivice Račana 2007. izabran je za predsednika SDP, vodeće stranke levog centra u Hrvatskoj.

Koalicionu vladu levog centra vodio je od kraja 2011. do početka 2016. Posle gubitka parlamentarnih izbora kada nije uspeo da formira vladu, podneo je ostavku na mesto predsednika stranke i posvetio se privatnom biznisu.

Kampanju je vodio pod sloganom "Normalno, predsednik s karakterom" ističući da će se boriti protiv nepravde, nasilja, korupcije, štititi slabije i ljudska prava, kao i zalagati se za ravnopravnost svih građana.

Milanović bi 18. februara trebalo da preuzme predsedničku funkciju.

Prethodni predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015. Ona je tada kao kandidatkinja HDZ na izborima s malom razlikom u broju glasova pobedila kandidata koalicije levog centra, dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića, kojem su ankete predviđale pobedu.

Milanović održao pobednički govor, Grabar-Kitarović čestitala na pobedi

Novoizabrani predsednik je u pobedničkom govoru u večernjim satima 5. januara poručio da će biti predsednik svih građana Hrvatske, i Hrvata i onih koji to nisu.

"Hvala svima, hvala onima koji su me podržali i onima koji me nisu podržali, hvala mojoj protivkandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović", rekao je Milanović i prekinuo zviždanje okupljenih u prepunoj Tvornici kulture u Zagrebu na pominjanje imena aktuelne predsednice.

On je podsetio da su na inauguraciji Grabar Kitarović pre pet godina izviždani prethodni predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović i da ne želi da se to ponovi.

"To ne radimo", istakao je Milanović čiji je govor više puta bio prekidan skandiranjem "Zoki, Zoki".

On je rekao da je kampanja bila naporna i izvinio se ako je nekoga povredio.

"Ovo je trenutak u kojem želim da se podvuče crta i ja od danas ili od sutra radim i živim posao drukčije od ovoga sada. Hrvatski građani su me izabrali za predsednika hrvatske republike, naše republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i srećan sam zbog toga", naglasio je novoizabrani predsednik.

On je dodao da zna da nije svima po volji i da ne želi podele.

"Od mene nećete slušati dirljive priče o zajedništvu, ljudi se razlikuju, ali ono za šta ću se truditi da nikoga bez potrebe ili namerno ne povredim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svesni da nas ima različitih, različitih pogleda na svet, predrasuda, na koje ni sam nisam imun, jer sam obično ljudsko biće", poručio je Milanović.

On je ocenio da je to "veliko obećanje" i da će se truditi da ga ispuni.

"Ovo četiri miliona što nas ima traži svoje mesto pod suncem, svoje mesto na cesti kojom se krećemo, mesto u Evropi koja je i dalje najlepše mesto i kontinent za život i mi smo deo tog kontinenta. To zasad ne ide kako smo očekivali, ali nade ima i sarađivaću sa svakim ko bude na izvršnoj vlasti, ko bude vodio ovu zemlju", istakao je bivši premijer.

Dodao je da nema pretenzija za "velevlast" i poručio da neće biti biti spletki ili tajnih poslova. On je rekao građanima da ga "mere od prvog dana" i da nikad neće davati nerealna obećanja niti deliti hrvatske građane.

"Ako je ova moja tesna, ali poštena i jasna pobeda unela malo vere i malo duha u ovo naše društvo i među ove naše ljude, ja sam srećan čovek i radujmo se zajedno", naglasio je Milanović.

Aktuelna predsednica i kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović čestitala je Milanoviću pobedu na izborima.

"Zoran Milanović će biti predsednik sledećih pet godina, na tome mu čestitam i želim mu svako dobro", rekla je Grabar Kitarović koja je prekinula zviždanje okupljenih u izbornom štabu HDZ na pominjanje imena novoizabranog predsednika.

Ona je dodala da je za nju kampanja gotova i da više neće reći ni reč protiv svojih prethodnika ili naslednika.

"Pružam ruku Milanoviću, da prenos vlasti bude civilizovan, da ga uputim i da se nađemo i pre nego što bude zvanični prenos vlasti, jer ono što Hrvatskoj treba jeste stabilnost", naglasila je odlazeća predsednica.

Ona je u svom govoru rekla da ostaje u Hrvatskoj, ali da će sutra otići na odmor, na kojem, kako je rekla, nije bila pet godina.

Plenković čestitao Milanoviću

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ Andrej Plenković čestitao je sinoć na pobedi novoizabranom predsedniku države Milanoviću iz opozicione SDP.

On je u izjavi novinarima u izbornom štabu kandidatkinje HDZ, aktuelne predsednice Grabar Kitarović, čestitao Milanoviću.

"Sarađivaćemo u skladu s ustavnim ovlašćenjima i zakonskim odredbama", rekao je Plenković, ocenivši da će to biti "tvrda kohabitacija" .

Upitan o kritikama pojedinih stranačkih kolega zbog poraza kandidatkinje HDZ, Plenković je rekao da će prvo analizirati izborne rezultate.

Ponovio je da je deo glasova desnog političkog spektra u prvom krugu izbora otišao kandidatu desnice, pevaču Miroslavu Škori.

Na pitanje o najavama pojedinih istaknutih HDZ-ovaca da će se kandidovati za predsednika stranke, on je odgovorio da poštuje svačiju ambiciju i da svako ima pravo da se kandiduje na unutarstranačkim izborima, kad za njih dođe vreme.

"Naši članovi će odlučiti ko će stranku voditi bolje", dodao je Plenković u odgovoru na kritike na račun vrha stranke zbog izbornog poraza Grabar Kitarović.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina//DENIS CERIC