Parlament Španije tesnom većinom je izabrao lidera socijalista Pedra Sančesa za premijera nove vlade, čime je okončana gotovo jednogodišnja politička kriza u četvrtoj po veličini ekonomiji zone evra.

Sančes će 8. januara, saopštila je kraljevska palata, položiti zakletvu u prisustvu kralja Felipea VI.

Očekuje se da Sančes objavi sastav nove vlade najranije početkom sledeće nedelje, rekli su partijski izvori ali nisu precizirali šta je razlog za to odlaganje, prenosi EURACTIV.com.

Za izbor Sančesa, dosadašnjeg premijera i lidera vladajuće Španske socijalističke radničke partije (PSOE), glasalo je 167 poslanika, protiv je bilo 165, dok je 18 bilo uzdržano.

U prvom krugu glasanja 5. januara Sančes nije dobio podršku 176 od 350 poslanika, što se i očekivalo, zbog čega mu je 7. januara, u drugom krugu, bilo dovoljno da dobije prostu većinu - više glasova za nego protiv, prenosi AP.

PSOE će predvoditi manjinsku vladu u kojoj će joj partner biti levičarska koalicija Ujedinjeni možemo (Unidas podemos) Pabla Iglesijasa.

Španci su u 2019. dva puta glasali na vanrednim parlamentarnim izborima. Socijalisti su i u aprilu i u novembru osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu mandata.

Posle izbora održanih 10. novembra, Sančes je postigao koalicioni sporazum s koalicijom Ujedinjeni možemo s kojom socijalisti zajedno imaju 155 od 350 mesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu nedostaje im 21 poslanik.

Sančes je 3. januara postigao dogovore sa više malih stranaka koje su obećale da će u drugom krugu glasanja biti uzdržane i tako omogućiti da Sančes bude reizabran za premijera, piše AP.

Lider PSOE je postao premijer u junu 2018. pošto je parlament izglasao nepoverenje konzervativnoj vladi Marijana Rahoja, a na čelu tehničke vlade bio je nešto manje od godinu dana.

Nova Sančesova vlada biće prva koaliciona u Španiji od obnove demokratije 1978. godine, tri godine posle smrti dugogodišnjeg fašističkog diktatora Franciska Franka.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Sančesu na Tviteru. Ona je napisala: "Španija je ključni partner i blisko ćemo sarađivati zbog jače, ujedinjenije i poštenije Evrope", preneo je AFP.

Sančesu je čestitao i prvi čovek Evropskog saveta Šarl Mišel koji je naveo da je njegov ponovni izbor dobra vest za EU.

Analitičari međutim upozoravaju da je pred Sančesom dug put.

"Španija konačno može da formira vladu, međutim, njena većina je tanušna a zemlja nema mnogo iskustva sa višepartijskim koalicionim vladama", upozorila je analitičarka Mudiza Ketrin Muelbroner.

"Budžet za 2020. biće prvi pokazatelj ekonomskog pravca nove vlade", rekla je ona i dodala da bi odustajanje od  važnih reformi na tržištu rada predstavljalo ogroman rizik.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP