Nova austrijska vlada, koju čine Austrijska narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i ekološka stranka Zeleni, položila je zakletvu. Kurc je izborom za kancelara preuzeo titulu najmlađeg šefa vlade u svetu od finske premijerke Sane Marin (34) koja je stupila na dužnost u decembru.

Konzervativac Kurc (33) 7. januara je, posle sedam meseci odsustva, počeo drugi mandat kao šef vlade.

U novoj vladi prvi put većinu čine žene i prvi put su Zeleni ušli u nacionalnu vladu.

Kako prenosi AP, osam od 15 ministara su žene, uključujući Klaudiju Taner, prvu austrijsku ministarku odbrane, i ministarku pravde Almu Zadić. Alma Zadić iz Zelenih je prva austrijska ministarka sa imigrantskim poreklom. Njena porodica je otišla iz Bosne za vreme konflikta na prostoru bivše Jugoslavije kada je ona imala 10 godina.

Lider Zelenih Verner Kogler je novi vicekancelar. Njegova partija ima i novog "super ministra" koji će se baviti životnom sredinom, energetikom i infrastrukturom, dok su ključna ministarstva unutrašnjih poslova, finansija i spoljnih poslova dobili ljudi iz Kurcove partije.

OVP je bio najjači na izborima krajem septembra sa 37,5% glasova a ekolozi su ostvarili svoj najbolji rezultat do sada sa 13,9%.  Stranka Zeleni prvi put je deo vladajuće koalicije, piše AFP.

Sebastijan Kurc vodio je Austriju u koaliciji sa ekstremno desničarskom partijom FPO između decembra 2017. i maja 2018. Kurcova vlada pala je posle 18 meseci zbog korupcionaškog skandala FPO.

Posle sazivanja prevremenih izbora, ekološke teme su dobile na značaju tokom kampanje. Kurc je tada napravio zaokret i pozvao ekologe da pregovaraju sa njim. Te dve partije imaju dovoljnu većinu u parlamentu da vladaju.

Posle dugih pregovora, barem po austrijskim standardima, dogovoren je program vlade.

U koalicionom sporazumu dužna pažnja se poklanja ciljevima Zelenih, poput akcije u oblasti klimatskih promena, uključujući cilj klimatske neutralnosti do 2040, i unapređenja transparentnosti vlade i admnistracije.

Međutim, sporazum uključuje i mnoge prioritete konzervativaca, poput smanjenja poreskog opterećenja Austrijanaca i nastavka politike "čvrstog stava" prema migraciji.

Novi kancelar je jasno rekao da se i dalje protivi distribuciji migranata širom Evrope.

"Mnogo smo razgovarali o vladinom programu, od poreskih olakšica za zaposlene, preko koraka za bolju zaštitu prirodne sredine, do konzistentnog stava u oblasti bezbednosti i migracije", rekao je Kurc na ceremoniji primopredaje dužnosti, preneo je AP. On je rekao i da je za Austriju važno "da pomogne EU da se razvija u pravom pravcu".

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP