Delegacija EU koju predvodi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boraviće 9. i 10. januara u Hrvatskoj povodom početka šestomesečnog predsedavanja te zemlje Savetom EU, a sve se odvija pod jakim merama bezbednosti.

Iako je hrvatska preuzela šestomesečno predsedavanje EU od 1. januara, početak predsedavanja biće obeležen večeras svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vlada Hrvatske je saopštila da će uz evropske komesare i predsednicu EK, koncertu prusustvovati i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i hrvatski državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i odlazećom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Izabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović dobio je poziv na svečanost kao bivši premijer, ali se on zahvalio na pozivu ali je odbio da dođe jer, kako su novinarima rekli u njegovom timu, nema potrebe da se na istom mestu pojavljuju on kao izabrani predsednik i aktuelna predsednica. Milanović se, međutim, 8. januara uveče neformalno sastao s Predsednikom Šarlom Mišelom.

Posle koncerta, predsednica Hrvatske upriličiće svečanu večeru, a početak predsedavanja dobiće političku dimenziju 10. januara, kada će biti održano niz sastanaka, među ostalim sastanak Komisije i hrvatske vlade u novouređenom kongresnom delu Nacionalne i univerzitetske biblioteke, kao i susret premijera Plenkovića i predsednice EK.

Tokom boravka u Zagrebu, poverenici EK održaće niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Događaje u Zagrebu pratiće šezdesetak stranih dopisnika koji su stigli iz Brisela i za koje je premijer Plenković održao konferenciju 8. januara.

Dolazak najviših predstavnika EU u Zagreb prate i jake mere bezbednosti, a policija je upozorila na moguće povremene zastoje u saobraćaju.

Prema pisanju hrvatskih medija, za bezbednost tokom predsedavanja brinuće se nekoliko stotina pripadnika policije.

Tokom hrvatskog predsedavanja, brojni sastanci održavaće se i van Zagreba.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Lana SLIVAR DOMINIC