Premijer Mađarske Viktor Orban najavio je da će parovima u državnim klinikama biti obezbeđena besplatna veštačka oplodnja u sklopu politike povećanja nataliteta.

U decembru je Orbanova vlada preuzela mađarske klinike za plodnost.

Desničarski nacionalista zalaže se za "rađanje umesto imigracije" kako bi se suočili sa demografskim padom, a plodnost je označio kao stvar od "strateškog značaja", piše BBC.

Parovi će pravo na besplatnu veštačku oplodnju imati od 1. februara, ali nisu jasni kriterijumi po kojima će se birati parovi.

Orban je takođe rekao da vlada razmatra oslobađanje od poreza na dohodak za žene koje imaju troje dece ili više, a od januara su izuzete žene koje imaju najmanje četvoro dece.

"Ako želimo mađarsku decu umesto imigranata i ako mađarska ekonomija može da obezbedi potrebna finansijska sredstva, onda je jedino rešenje da se što više sredstava uloži za pomoć porodicama i za odgajanje dece", rekao je mađarski premijer.

Orban je premijer od 2010. godine, a svoju kampanju je bazirao na protivljenju imigraciji. Suprotstavlja se i stavu nekih evropskih lidera da će imigracija pomoći da se reši pitanje demografskog pada u zapadnoj Evropi.

On to naziva "velikom zamenom", odnosno da će belu evropsku populaciju postepeno zameniti ljudi neevropskog porekla.

"U Evropi postoje političke snage koje žele zamenu stanovništva iz ideoloških ili drugih razloga", rekao je Orban na jedno konferenciji o demografiji 2019.

Broj stanovnika te zemlje kontinuirano opada već četiri decenije zbog niskog nataliteta, ali i zbog iseljavanja Mađara u druge države EU.

I druge zemlje sprovode politike za podsticanje rasta nataliteta.

Poljska, na primer, plaća roditeljima 500 zlota mesečno po detetu.

Hrvatske vlasti navele su da je povećanje nataliteta ključno pitanje za tu državu.

"Demografija mora biti u fokusu politika EU kako bi se održao razvoj svih država članica", rekla je hrvatska ministarka za demografiju Vesna Bedeković na konferenciji Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora u novembru.

Izvor: Beta

Foto: Beta