Potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica predložila je na sastanku predsednika parlamentarnih odbora za evropska pitanja članica EU (COSAC) u Zagrebu da Konferencija o budućnosti Evrope počne u Dubrovniku 9. maja.

Kao potpredsednica EK za demokratiju i demografiju, Šuica je zadužena za organizovanje Konferencije o budućnosti Evrope koja bi trebalo da počne  9. maja 2020, na Dan Evrope, i da traje dve godine.

Teme, okvir i formu još treba da usaglase Komisija, Savet i Evropski parlament, prenela je Hina.

Konferencija je zamišljena kao forum za povezivanje evropskih građana, civilnog društva i evropskih institucija s ciljem da Evropljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

Predviđa se da kroz narodne skupštine, agore, više od hiljadu običnih građana raspravlja i iznosi svoje ideje o budućnosti EU.

Predlog je da bude šest takvih agora sa po 200 - 300 građana u svakoj, među kojima najmanje troje iz svake države članice, a šest tematskih agora održavalo bi se u raznim delovima Unije. Ali, iznad agora bi postojali politički zvaničnici i birokrate koji će ideje građana pretakati u predloge odluka.

"Cilj konferencije je uspostaviti pravu vezu između razmišljanja građana i donošenja političkih odluka", kazala je Šuica i napomenula da je predsednica EK Ursula fon der Lajen obećala da će uzeti u obzir mišljenja građana.

Šuica je istakla da se ne isključuje ni promena Ugovora o EU, ako se pokaže da je to zahtev građana, iako se Komisija ne zalaže za to.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina