Grčki parlament izabrao je 22. januara ogromnom većinom sudiju višeg suda Katerinu Sakelaropulu za novu predsednicu zemlje, prvu ženu na toj uglavnom ceremonijalnoj funkciji.

Sakelaropulu (63) je izabrana na petogodišnji predsednički mandat sa 261 glasom prema 33 u parlamentu od 300 mesta.

Grčka istorijski ima mali broj žena na visokim funkcijama u politici, navodi AP.  U sadašnjoj grčkoj vladi žena se nalazi na samo jednoj od 18 visokih funkcija.

Sakelaropulu je izabrana na predlog premijera Kirijakosa Micotakisa. Položiće zakletvu 13. marta kada ističe mandat njenom prethodniku, konzervativcu Prokopisu Pavlopulosu.

Šef konzervativne vlade predstavio je kao kandidatkinju jedinstva i napretka, predloženu na to mesto zato što prevazilazi tradicionalne partijske podele.

Ona je izabrana sa znatno više od 200 glasova potrebnih prema grčkom Ustavu glasovima poslanika iz vladajuće konzervativne Nove demokratije, Sirize, levičarske partije bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa i pokreta levog centra Kinal.

Inače, samo što je Micotakis pomenuo njeno ime 15. januara, predlog je naišao na konsenzus u društvu koje je inače izuzetno partijarhalno, navodi Frans pres.

Sa uglavnom simboličnim funkcijama, šef države i oružanih snaga ima preme grčkom Ustavu ovlašćenje da objavi rat, ali samo pod nadzorom vlade.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP