Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je u Davosu zapretio uvođenjem carina na uvoz evropskih vozila ukoliko Evropljani ne odustanu od namere da uvedu digitalni porez ili ne potpišu trgovinski ugovor sa Vašingtonom.

"Teže je razgovarati sa Evropskom unijom nego sa bilo kim. Oni su iskorišćavali našu zemlju toliko godina. Na kraju će biti vrlo jednostavno, jer ako ne možemo da postignemo trgovinski sporazum (sa EU) treba da uvedemo carinu od 25% na njihova vozila", rekao je on 22. januara u intervjuu za Foks njus, prenosi Frans pres.

U izjavi za CNBC iz Davosa Tramp je 22. januara rekao da je Evropa vrlo tvrda prema SAD mada je ocenio i da je 21. januara imao "sjajan razgovor" sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

"Ali sam rekao da, ukoliko nešto ne dobijemo, da ću morati da preduzmem neku akciju. A ta akcija će biti visoke carine na njihova kola i druge stvari koje ulaze u našu zemlju", rekao je Tramp.

On je rekao da ne želi da gledaoci postanu nervozni zbog te njegove izjave i dodao da će Evropa napraviti dogovor zato što mora. "Nemaju izbora", rekao je Tramp, prenosi AP.

Američki predsednik je ponovo na skupu svetske ekonomske i političke elite u Davosu pokrenuo jednu od svojih omiljenih tema - uspostavljanje ravnoteže u američkim trgovinskim odnosima. Rekao je da sada može da razmišlja o Evropi pošto je postignuta prva faza trgovinskog dogovora sa Kinom.

Tramp je iznenada najavio da konferenciju za novinare pre odlaska iz Davosa.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin takođe je ponovio ranije pretnje Vašingtona i rekao da će SAD uvesti kaznene carine na uvoz automobila iz EU ukoliko Evropljani budu "proizvoljno" oporezivali digitalne kompanije.

"Smatramo da je digitalni porez po prirodi diskriminatoran. Ako se želi proizvoljno oporezivanje naših digitalnih kompanija planiramo da uvedemo porez porizvoljno na proizvođače automobila", rekao je Mnučin na margini Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

U Davosu se očekuje sastanak francuskog ministra finansija Bruna Le Mera, američkog ministra finansija Mnučina i generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u nastojanju da nađu rešenje za oporezivanje digitalnih kompanija.

Francuska je u julu izazvala gnev administracije predsednika SAD kada je nastavila sa planovima na uvođenju poreza od 3% na francuske prihode internet giganata kao što su Gugl, Amazon i Fejsbuk. Taj porez je pokušaj da se zaobiđu mere izbegavanja plaćanja poreza od strane multinacionalnih kompanija, koje plaćaju većinu poreza u EU zemlji gde im je sedište, često po vrlo niskim stopama. To praktično znači da kompanije plaćaju beznačajno mali porez u zemljama gde imaju velike operacije.

Francuski državni zvaničnik rekao je da je Francuska pristala da odloži primenu poreza na tehnološke kompanije do novembra kao gest dobre volje uoči razgovora 22. januara u zamenu za obećanje Amerikanaca da će prestati sa pretnjama o novim carinama, prenosi AP.

On je rekao da Francuska ne ukida taj porez i da će ili biti francuski porez ili novi međunarodni porez oko koga će se dogovoriti OECD.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP