Vlada Španije najavila je povećanje minimalne zarade za 5,5% retroaktivno od 1. januara. To je treća "velika" ekonomska inicijativa koju je koalicija levice najavila od kako je preuzela vlast ranije u januaru.

Taj potez je u sklopu vladinih planova da poveća minimalac na 60% prosečne mesečne plate od 1.944 evra do kraja četvorogodišnjeg mandata.

"Želim da objavim da smo snažna vlada, da poštujemo mandat većine u društvu koja želi da ide napred", rekla je ministarka rada Jolanda Dias (Yolanda Díaz) 22. januara, posle sastanka sa predstavnicima poslodavaca i sindikata.

Ona je rekla da je povećanje minimalne plate na 1.108 evra mesečno "mali alat" u borbi protiv nejednakosti. Kako je dodala španska ministarka, to će se obuhvatiti više od dva miliona ljudi, preneo je Rojters.

Nova vlada najavila je i povećanje penzija i plata državnih službenika.  

Premijer Pedro Sančes krajem 2018. dekretom je povećao minimalac za 22%. Bio je to najveći rast od 1997. i izmestio je Španiju iz grupe zemalja sa jednom od najmanjih minimalnih plata gledano prema prosečnoj u grupu onih sa najvećim minimalcem.

Najava iz vlade naišla je na nezadovljstvo poslodavaca dok su je sindikati pozdravili.

U BBVA banci kažu da je do sada povećanje minimalne zarade imalo "ograničeni" pozitivan uticaj ali je usporilo otvaranje radnih mesta. Oni navode da će povećanje minimalne plate potencijalno koštati 45.000 radnih mesta najmanje razvijene regione, poput Andaluzije i Kanarskih ostrva.

Vlada i sindikati tvrde da povećanje minimalnih plata neće nepovoljno delovati na zaposlenost.

"Minimalna plata nije uništila zaposlenost u Španiji. Rast plata će doprineti otvaranju novih radnih mesta", rekao je prvi čovek sindikata ČOO Unai Sordo, preneo je Rojters.

Ministarka je posle konferencije za štampu rekla da je dugo radila "tajno" sa socijalnim partnerima. Ona je rekla da su svi "odustali od nečeg" ali da su "svi veoma zadovoljni" sporazumom.

Očekuje se da vlada takođe ispuni obećanje i povuče delove reforme tržišta rada iz 2012. koji olakšavaju kompanijama da otpuštaju radnike i smanjuju im zarade.

Dias je rekla da vlada planira da povuče reformu u dve faze a prva će se desiti "vrlo brzo".

Neki od prioriteta vlade kod povlačenja reforme su vraćanje na granske kolektivne ugovore i udaljavanje od pojedinačnih ugovora u kompanijama, kao i sprečavanje kompanija da otpuštaju radnike koji su zbog bolesti odsutni određeni period.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP