Evropska unija je saopštila da ostaje opredeljena za "ispregovarano i odživo rešenje s dve države na Bliskom istoku", ubrzo pošto je presednik SAD Donald Tramp predstaviio svoj bliskoistočni mirovni plan.

EU "želi da prouči i proceni predložena rešenja", rekao je šef diplomatije EU Žozep Borel u saopštenju u ime zemalja članica Unije 28. januara.

On je dodao da će EU to učiniti na osnovu onoga što je već izraženo i pozvao na ponovno pokretanje napora ka postizanju rešenja putem pregovora, prenosi Frans pres.

"Treba uzeti u obzir legitimna stremljenja Palestinaca i Izraelaca uz poštovanje svih odgovarajućih rezolucija UN i međunarodnih sporazuma", rekao je Borel.

"EU ponovo potvrđuje da je spremna da radi na obnovi ozbiljnih pregovora ka rešenju svih pitanja koja se odnose na stalni status i dolaženje do pravednog i trajnog mira", navodi se u saošpštenju.

Ujedinjene nacije su saopštile da se drže svojih rezolucija i bilateralnih sporazuma o formiranju dve države Izraela i Palestine koje žive jedna pored druge u miru u bezbednosti na granicama priznatim na osnovu linija definisanih 1967. godine.

"Stav UN o rešenju sa dve države definisan je tokom godina u odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti i Generalne skupštine kojih se držao sekretarijat UN", rekao je u saopštenju portparol UN Stefan Dižarik, posle objavljivanja američkog mirovnog plana za Bliski istok.

On je rekao da UN i dalje žele da pomognu Palestincima i Izraelcima da reše taj sukob na osnovu rezolucija UN, međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma.

Turska je snažno odbacila američki plan i opisala ga kao plan aneksije čiji cilj je da se uništi rešenje sa dve države i da se zauzmu palestinske teritorije.

U saopštenju turskog ministratva spoljnih poslova takođe se odbacuje Trampova izjava da Jerusalim treba da ostane nepodljen glavni grad Izraela, navodeći da je Jerusalim njihova "crvena linija".

"Američki takozvani mirovni plan je mrtvorođen. Narod i zemlja Palestine ne mogu biti kupljeni", navelo je tursko ministarstvo i dodalo da neće podržati ni jedan plan koji Palestina ne podržava.  

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas oprezno je reagovao na Trampov bliskoistočni mirovni plan navodeći da on pokreće pitanja koja treba da se razmotre.

"Samo ispregovarano rešenje sa dve države koje je prihvatljivo za obe strane može da dovede do trajnog mira između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Mas u saopštenju. On je dodao da na toj osnovi treba pozdraviti svaki podstrek koji bi doveo do pokretanja dugo blokiranog bliskoistočnog mirovnog procesa.

Rekao je da američki predlog pokreće pitanja koja će Nemačka razmotriti sa svojim evropskim partnerima.

Palestinski predsednik Mahmud Abas odlučno je odbacio američki plan.

Planom se predviđa stvaranje palestinske države na delovima Zapadne obale, ali se dozvoljava Izraelu da anektira skoro sva jevrejska naselja na toj okupiranoj teritoriji. Takođe bi se dozvolilo osnivanje glavnog grada države Palestine u predgrađima istočnog Jeruslima, ali će veći deo tog grada ostati pod kontrolom Izraela.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP