Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je kao "neoprostiv" izbor novog guvernera savezne države Tiringija uz pomoć ekstremne desnice, ali i njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU), i navela da taj ishod mora da bude promenjen.

Iznenadan izbor za guvernera Tomasa Kemeriha, člana male liberalne stranke Slobodne demokrate, pretvorio se u veliku sramotu nemačkih stranaka desnog centra i oživeo pitanja o budućnosti koalicione vlade CDU i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) na nacionalnom nivou.

Tokom posete Južnoj Africi, Merkel je 6. februara rekla da je izbor Kemeriha "prekršio bazično uverenje CDU", ali i njeno lično, "da nijedna vladajuća većina ne treba da bude formirana uz pomoć AfD", preneo je AP.

Merkel je u Pretoriji kazala da rezultat glasanja "mora da bude preinačen" i da CDU ne sme da učestvuje u Kemerihovoj vladi.

"To je bio loš dan za demokratiju. Sada mora sve da bude urađeno da se pokaže da to što se desilo u Tiringiji ne održava ono što CDU misli i radi", dodala je Merkel.

Kemerih je pobedio dosadašnjeg guvernera, levičara Boda Ramelova, pošto je krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) glasala za njega umesto za svog kandidata u parlamentu Tiringije.

Stranke levo od centra, ali i mnoge stranke desnog centra, navele su da je izbor uz pomoć glasova AfD neprihvatljiv.

Na oktobarskim izborima za parlament Tiringije koji bira guvernera najviše glasova dobila je stranka Levica, drugo mesto zauzela je AfD, a treće CDU.

Kemerihove Slobodne demokrate, traicionalni saveznici kancelarkine CDU, jedva su ušli u parlament Tiringije, osvojivši pet od 90 mesta.

Vrh CDU pozvao je na održavanje novih izbora u Tiringiji. Predsednica stranke Anegret Kramp-Karenbauer, koja je 2018. nasledila Merkel na čelu CDU, rekla je da su poslanici te stranke u Tiringiji delovali suprotno instrukcijama vođstva stranke kada su glasali za Kemeriha.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP