Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće, kako se očekuje,  imenovan za novog specijalnog izaslanika ali ne za Zapadni Balkan, kako se spekulisalo, nego za Zapadnu Saharu i ne u ime EU nego UN, navode diplomate u Briselu.

Lajčak (56) je karijerni diplomata koji je od septembra 2017. do septembra 2018. bio predsednik Generalne skupštine UN.

Mesto specijalnog izaslanika UN za Zapadnu Saharu, oko koje se spore Front Polisario i Maroko, upražnjeno je od maja 2019, kada se bivši nemački predsednik Horst Keler povukao iz zdravstvenih razloga.

Ukoliko se neka od strana u sukobu ne usprotivi, Lajčakova nominacija biće potvrđena narednih nedelja, rekao je za AFP jedan diplomata koji je tražio da ostane anoniman.

Ogromna pustinjska teritorija Zapadne Sahare prostire se severno od Mauritanije a na zapadu je omeđena sa oko 1.000 kilometara atlantske obale.

Maroko kontroliše 80% teritorije od sedamdesetih godina prošlog veka i smatra je integralnim delom kraljevstva. To osporava Front Polisario, pokret za nezavisnost Zapadne Sahare koji ima podršku Alžira.

Front Polisario borio se za nezavisnost od 1975. do 1991. i traži referendum na kome bi ljudi iz Zapadne Sahare birali između nezavisnosti i integracije sa Marokom.

Rabat je ponudio autonomiju ali traži da zadrži suverenitet i ne pristaje na referendum.

Inače, izbor Kelerovog naslednika je prilično komplikovan posao za generalnog sekretara UN Antonija Gutereša. Više kandidata je odbilo da prihvati taj angažman ili ih je odbila neka od strana u sukobu, kažu diplomate.

Keler je uspeo da dovede Maroko, Polisario, Alžir i Mauritaniju za pregovarački sto u Švajcarskoj u decembru 2018. i zatim u martu 2019. ali nije bilo značajnijeg napretka, piše EURACTIV.com.

UN u Zapadnoj Sahari imaju mirovne snage MINURSO sa 240 vojnika. Njihov zadatak je da obezbede poštovanje primirja.

Pored ostalih angažmana tokom karijere, Lajčak je 2006. u ime EU pomagao da se ispregovara, organizuje i nadgleda referendum o nezavisnosti Crne Gore a posle toga je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/Sinhua