Evropska unija će Grčkoj uputiti 700 miliona evra pomoći u suočavanju te zemlje sa nekoliko hijada migranata iz susedne Turske. Najviši zvaničnici EU su tokom posete prelaza na grčko-turskoj granici poručili Ankari da Evropa neće popustiti pod pritiskom migrantske krize na svojim spoljnim granicama. Turski predsednik izjavio je da EU treba da podrži Ankaru u rešavanju sukoba u Siriji da bi sprečila migrantsku krizu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Evrosu na severoistoku Grčke 3. marta da će Atina dobiti "svu neophodnu pomoć" i da će polovina od 700 miliona evra biti ulaćena odmah.

"Ovde smo da uputimo jasnu poruku solidarnosti i podrške Grčkoj", rekla je predsednica EK.

Ursula fon der Lajen je rekla da se grčke vlasti suočavaju sa veoma teškim zadatkom i da zabrinutost Grčke predstavlja i zabrinutost EU. Dodala je da je prioritet zadržavanje reda na grčkoj granici "koja je i evropska granica".

"Biće razočarani oni koji žele da testiraju jedinstvo EU. Nećemo pokleknuti i naše jedinstvo će pobediti", rekla je Ursula fon der Lajen.

U Grčkoj su sa predsednicom EK bili i predsednici Evropskog saveta Šarl Mišel i Evropskog parlamenta David Sasoli, u znak slidarnosti sa Grčkom. Sa njima je bio i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja je trenutno predsedavajuća EU.

Mišel je preneo podršku EU Grčkoj za sve što su njena vlada i službe bezbednosti učinili proteklih dana.

"Granice Grčke su granice Evrope i to što vi radite je važno za Grčku i ključno za budućnost EU. Naše zajedničko prisustvo ovde danas je snažna poruka koju želimo da pošaljemo grčkom narodu, gradjanima Evrope i čitavom svetu - zajedno smo jer smatramo da je zaštita granica ključna", rekao je on.

Mišel je u naglasio da je u isto vreme važno delovati na proporacionalan način uz poštovanje ljudskih prava i medjunarodnog prava.

Sasoli je rekao da treba osnažiti zajedničku evropsku politiku prema migrantima, dok je Plenković izrazio zajedničku evropsku odlučnost da se nadje rešenje za ovu novu potencijalnu krizu i pohvalio Micotakisa što nije dopustio ilegalne migracije.

"Grčka je štit i spoljna granica Europske unije", rekao je Plenković i dodao da je i Hrvatska na migrantskoj ruti i da je i u njenom interesu da grčka granica ostane neporozna.

Plenović je izrazio uvrenje da će se naći diplomatsko i političko rešenje koje će deeskalirati situaciju. "Neće se ponoviti 2015. i 2016", kazao je on.

Micotakis je rekao da Turska kršeći sporazum sa EU sistematski ohrabruje na desetine hiljada izbeglica i migranata da ilegalno ulaze u Grčku, ali da u tome nije uspela i neće.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa čelnicima EU, Micotakis je optužio Ankaru za "besraman pokušaj da iskoristi očajne ljude za promociju sopstvene geopolitičke agende i da skrene pažnju sa užasne situacije u Siriji".

Micotakis je rekao da izbeglice koje dolaze već duže vreme proveli u Turskoj. Dodao je da Evropa ne pristaje na ucene i da je spremna da podrži Tursku u suočavanju sa izbegličkim problemom ali da ne pristaje na ucene.

Borel u Turskoj

Istog dana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel doputovao je u dvodnevnu posetu Turskoj.

Posle razgovora s turskim ministrom unutrašnjih poslova Sulejmanom Sojluom napisao je na Tviteru da "pritisak i jednostrana akcija nisu odgovor".

"Moramo zajedno da radimo na rešavanju zajedničkih izazova, za dobrobit i Turske i EU"; napisao je Borel.

Šef evropske diplomatije se zatim sastao i sa turskim ministrom odbrane s kojim je razgovarao o "izuzetno teškoj" humanitarnoj situaciji u sirijskoj oblasti Idib.

Erdogan traži podršku EU u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je 4. marta da Evropska unija treba da podrži turske inicijative za rešavanja sukoba u Siriji ako želi da okonča migrantsku krizu.

"Ako evropske zemlje žele da reše problem onda treba da pruže podršku turskim političkim i humaitarnim rešenjima u Siriji", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Erdogan je optužio evropske zemlje da "gaze" ljudska prava tako što tuku migrante, potapaju njihove brodove i čak pucaju na migrante koji pokušavaju da stignu u Evropu.

"Grci koji pribegavaju svim sredstvima da spreče migrante da uđu na njihovu teritoriju čak do toga da ih dave ili ih ubijaju bojevim mecima, ne treba da zaborave da bi i njima jednog dana moglo da bude potrebno saosećanje", rekao je Erdogan.

Atina demantuje da su ubijeni migranti u pokušaju da stignu na njenu teritoriju.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP