Manje važni sastanci Saveta EU i Evropskog saveta će u uslovima pandemije biti odloženi ili otkazani ali će EU očuvati kapacitet da reaguje i oko korona virusa, i oko drugih važnih pitanja za EU, odlučili su predsednik Evropskog saveta, predsednik Komisije i premijer Hrvatske, članice koja trenutno predsedava EU.

"Kapacitet EU da odlučuje mora biti očuvan kako bi se obezbedile efikasne akcije sa ciljem ograničavanja širenja korona virusa i ublažavanja posledica, kao i sposobnost EU da se suoči sa drugim velikim izazovima", saopštili su Savet EU i Evropski savet.

Istovremeno se međutim rad institucija mora prilagoditi tako da se uzme u obzir trenutna situacija i osigura da se rizik širenja virusa korona minimizuje, navodi se dalje.

Kada je reč o Savetu, to znači da će najvažniji sastanci biti održani a oni koji nisu od ključnog značaja ili hitni će biti otkazani ili odloženi.

U nekim slučajevima biće organizovane video-konferencije a, kada je to moguće, odluke se mogu donositi u pismenoj formi.

Kada se sastanci održavaju, biće preduzete sve mere da učesnici budu bezbedni, navodi se u saopštenju.

U periodu do kraja marta neće biti odloženi sastanci Saveta EU za pravosuđe i unutrašnje poslove (13. marta), Saveta EU za ekonomske i finansijske poslove (17. marta), za opšte poslove (24. marta) i Evropskog saveta (26-27. marta).

Neće biti odložen ni sastanak Saveta EU za spoljne poslove - u dogovoru sa Visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Borelom, planiran za 23. mart.

Na dnevnom redu tog sastanka je i radni ručak uz diskusiju o Zapadnom Balkanu.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta