Belgija je proglasila vanredno stanje u celoj zemlji, uvodeći nove mere sa ciljem da se zaustavi širenje koronavirusa. Restorani, kafići i škole se zatvaraju, svi događaji se otkazuju, ali apoteke i prodavnice namirnica nastavljaju da rade. Belgijski stručnjaci upozoravaju da vrhunac epidemije tek predstoji.

Savet za nacionalnu bezbednost odlučio je da od 13. marta budu otkazani ili odloženi svi sportski i kulturni događaji bez obzira na veličinu i da li su privatni ili javni.

Restorani, kafići i noćni klubovi će biti zatvoreni, ali će apoteke, prodavnice hrane i druge radnje sa osnovnim proizvodima raditi. Ostale radnje mogu da rade tokom sedmice, ali moraju biti zatorene vikendom.

Javni prevoz će nastaviti da funkcioniše, ali se preporučuje da se izbegava koliko je moguće.

Belgijska premijerka Sofi Vilmes naglasila je da mere, koje će važiti do 3. aprila, ne znače da je zemlja pod katancem, kao u slučaju Italije, nego vanredno stanje u kojem će krizni centar, pod njenim rukovodstvom, donositi odluke.

Vilmes je pozvala građane da ne prave zalihe hrane, ističući da je "nerazumno da se pustoše prodavnice".

Škole će biti zatvorene od ponedeljka, 16. marta do uskršnjeg raspusta 4. aprila, dok će vrtići nastaviti da rade.

Za roditelje koji rade biće organizovano čuvanje dece ako nemaju druge mogućnosti.

"Zatvaranje škola predstavlja problem za one koji rade u zdravstvu ili za roditelje čiju decu mogu da čuvaju jedino bake i deke. Oni su najosetljivija grupa, tako da roditelji koji ne mogu da nađu drugo rešenje mogu i dalje da računaju na škole", izjavio je predsednik vlade Flandrije Žan Žambon, ističući da škole neće biti potpuno zatvorene.

Iako će federalna vlada biti zadužena za odluke, premijerka je rekla da vlasti na svim nivoima moraju da osiguraju da se mere sprovode i da je saradnja i koordinacija ključni za uspeh.

Regionalne i lokalne vlasti su bili na meti kritika zbog lošeg rešavanja situacije i nedostatka koordinacije što je još jednom pokazalo regionalna neslaganja.

Dok se Valonija zalagala za restriktivnije mere, slične onima proglašenim u Francuskoj, Flandrija je bila uzdržanija, strahujući od ekonomskih posledica.

Udruženje belgijskih preduzeća, ipak, podržalo je vanredne mere.

"Svesni smo da će ove dodatne mere izazvati ekonomske poledice na kratak rok. Ali naglašavamo da se brzim i odlučnim delovanjem može izbeći dalja eskalacija ove epidemije i time mnogo veća dugoročna ekonomska šteta", izjavioje predsednik udruženja Piter Timermans.

Žambon je rekao da u narednoj fazi treba razmotriti kako da se saniraju ekonomske posledice epidemije.

Najgore tek dolazi

U Belgiji su do sada tri osobe umrle od korona virusa, a 399 je zaraženo. Belgijske vlasti, međutim, kažu da taj broj ne predstavlja pravu sliku jer su ljudi s blagim simptomima morali da budu poslati kući bez testiranja.

Ministarstvo zdravlja je tokom sedmice odlučilo da testira samo teže bolesne pacijente i zdravstvene radnike zbog nedostatka reagenasa.

"Nalazimo se na početku korona oluje. Najgore tek dolazi. Mislim da će virus proći do sredine maja", izjavio je virolog Mark Van Ranst, nazivajući nove mere "dalekosežnim, ali proporcionalnim".

Van Ranst je apelovao da se zaštite najstariji stanovnici, jer su oni najpodložniji virusu.

Šef naučnog komiteta belgijske vlade za korona virus Steven Van Guht izjavio je da očekuje da vrhunac epidemije bude za četiri do šest sedmica.

Insititucije EU i NATO ograničavaju aktivnosti

Institucije Evropske unije i NATO, čija su sedišta u belgijskoj prestonici, takođe su odlučile da ograniče svoje aktivnosti.

Zaposleni u EU su dobili preporuke da rade od kuće kada je to moguće, a da sastanke organizuju na minimalnom nivou, sa ograničenim brojem učesnika.

U kancelarijama Evropske komisije u Briselu je do sada registrovano šest slučajeva zaraze.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli se od 10. marta nalazi u samoizolaciji i radi od od kuće iz predostrožosti, pošto je prošlog vikenda bio u Italiji.

NATO je takođe potvrdio da je jedan od zaposlenih u sedištu saveza u Briselu, koji je nedavno boravio u Italiji, zaražen korona virusom.

Alijansa je privremeno obustavila grupne posete sedištu NATO i preporučila zaposlenima da rade od kuće.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP