Prva predsednica Grčke Republike u istoriji, Katerina Sakelaropulu, 3. marta je formalno položila zakletvu. Na svečanosti u Skupštini Grčke, koju je prenosila državna TV, bio je simboličan broj poslanika i drugih zvaničnika, zbog mera za speračavanje širenja novog korona virusa.

Premijer Kirijakos Micotakis nominovao je Sakelaropulu (63), ranije predsednicu najvišeg pravosudnog tela Grčke - Državnog saveta (vrhovnog upravnog suda), kao nesporno uglednu, nestranačku ličnost čija kandidatura prevazilazi tradicionalne partijske podele.

Ona je na petogodišnji predsednički mandat sa uglavnom reprezentativnim dužnostima i smboličnim ovlašćenjima, izabrana u januaru sa 261 glasom za od ukupno 300 poslanika, a šest je bilo odsutno.

Dobila je znatno više od minimalnih 200 glasova koliko predviđa Ustav. Za nju su glasali i poslanici Micotakisove vladajuće konzervativne Nove demokratije, kao i poslanici opozicije: ranije vladajuće Sirize, levičarske partije bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa i Pokreta levog centra (Kinal).


U Grčkoj je malo žena na visokim pozicijama u politici, a Micotakisa su kritikovali da je formirao gotovo potpuno muški kabinet posle pobede na izborima u julu 2019. godine jer je u Vladi samo jedna žena među 18 ministara i zamenika.

"Nadam se da će prvi izbor žene na najvišu poziciju u zemlji unaprediti položaj svih žena u zemlji, kako u porodici, tako i u društvu", rekla je Sakelaropulu, prenosi AP.

"Vreme je da žene u zemlji shvate da mogu da ostvare svoje snove, svoje vrednosti a da se ne suočavaju sa preprekama samo zbog toga što su rođene kao žene", dodala je ona.

U kratkom govoru u predsedničkoj palati Sakelaropulu je govorila o borbi protiv korona virusa i migrantskoj krizi kao glavnim izazovima zemlje.

Ona je rekla da Grčka mora poštovati svoje demokratske principe i pravnu državu dok se kreće ka budućem prosperitetu za sve, preneo je AP.

Kada je reč o migrantskoj krizi, Grčka, rekla je Sakelaropulu, mora da "osigura integritet naših granica istovremeno štiteći i ispunjavajući humanitarne obaveze prema bespomoćnim i očajnim ljudima, što je teško ali ne i nemoguće".

Ona je takođe pozvala sve Grke da strogo slede sve smernice zdravstvenih vlasti kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP