Evropska komisija će morati da "preuredi" svoje prioritete zbog epidemije korona virusa i, kako je razumeo EURACTIV.com, inicijative koje nisu od ključnog značaja, poput strategije biodiverziteta ili strategije "od njive do trpeze", verovatno će biti odložene za nekoliko nedelja.

Zvanično, "šou mora da se nastavi", međutim, privatno zvaničnici priznaju da Brisel mora da preispita prioritete kako bi svu snagu usmerio u borbu protiv krize izazvane korona virusom.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je na redovnom pres brifingu 17. marta da trenutno nema potrebe da se nešto menja u radu ali je nagovestio da je u EK u toku preuređivanje prioriteta, takođe i zbog ograničenja koja nameće rad od kuće.

"Da bi zakonodavna aktivnost delovala, moramo da imamo mogućnosti da institucije funkcionišu", priznao je tada Mamer dodajući da EK i druge EU institucije "definitivno moraju da se bave prioritetima kako bi se zadovoljile trenutne potrebe".

Odožene manje važne inicijative

Rezultat je da će inicijative poput onih o biodiverzitetu i programu "od njive do trpeze", koje nisu od najvećeg značaja, verovatno biti odložene za nekoliko nedelja, kako je to razumeo briselski portal. Te inicijative, prema programu rada EK, trebalo je da budu usvojene pre kraja marta. Verovatno će biti odložene i druge inicijative vezane za Zeleni dogovor, uključujuči strategiju za sirovine.

"Ako usvojimo te strategije za dve ili tri nedelje, to neće napraviti tako veliku razliku", rekao je za EURACTIV jedan zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman. "Moramo da se koncentrišemo na krizu zbog korona virusa", objasnio je on.

Ali, kažu evropski zvaničnici, to svakako ne znači da Evropa treba da "zaboravi Zeleni dogovor" kako bi se fokusirala na korona virus, kao što je ranije ove nedelje predložio češki premijer Andrej Babiš. Niti da će EK staviti šemu trgovine ugljenikom na čekanje, za šta se založila Poljska.

"Dugoročan rad na Zelenom dogovoru nastavlja se paralelno" sa borbom protiv korona virusa, Takođe je "i dalje jedan od prioriteta", rekla je portparolka EK za Evropski zeleni dogovor Vivijen Lunela.

"Spremaju se incijative i rad se nastavlja", rekla je Lunela. Taj rad je "u toku kroz naše koledže koji rade na daljinu", rekla je ona 17. marta.

A da rad na daljinu dobija na intenzitetu pokazuje i to što su interni serveri EK početkom nedelje pali nakon što su hiljade zvaničnika pokušale istovremeno da se konektuju, saznaje EURACTIV.

Zbog toga osoblje EK nije moglo da radi "u punoj brzini". Ni lideri nisu mogli da rade punim kapacitetom zbog ograničenja rada od kuće ili zbog samog korona virusa.

Izvršni potpredsednik EK zadužen za Zeleni dogovor Frans Timermans je u samoizolaciji do 20. marta posle sastanka sa jednim francuskim zvaničnikom koji je pozitivan na COVID-19.

Iako Lunela kaže da je Timermans "dobrog zdravlja" i "da nema nikakve simptome", njegova samoizolacija izvesno nije ubrzala nijednu inicijativu povezanu sa Zelenim dogovorom.

Zeleni dogovor dugoročni prioritet

Sve u svemu, kreatori politike kažu da borba protiv korona virusa, iako je u ovom trenutku najviši prioritet, ne treba da udalji Evropu od dugoročnih ciljeva, poput borbe protiv klimatskih promena.

Austrijska ministarka za klimatsku akciju Leonore Gevesler odbacila je Babišov poziv da se odustane od Zelenog dogovora kako bi se EU fokusirala na korona virus.

"Ne slažem se sa Babišom", rekla je ona. Iako tvrdi da kriza sa korona virusom mora da bude prevaziđena "odmah", ona kaže da političari imaju odgovornost da svojim građanima ponude dugoročne perspektive.

"Klimatske promene su egzistencijalna opasnost na koju moramo da odgovorimo ekonomski programom, Zelenim 'nju dilom", rekla je Gevesler za EURACTIV.

"Taj strateški program definiše kako možemo da investiramo zajedno sa biznisom i restrukturišemo, modernizujemo naše ekonomije. To će biti ogroman podsticaj za inovacije. Kao Evropljanka, uverena sam da je to pravi put napred i da treba da ga sledimo", dodala je ona.

"Moramo da počnemo da planiramo već sada" ekonomske stimulanse za vreme posle korone, rekla je Gevesler dodajući da je "stari model rasta zasnovan na fosilnom gorivu stvar prošlosti".

Taj stav podržavaju i u Evropskom parlamentu.

"Neuspešan odgovor na klimatsku krizu neće pomoći da se reši problem korona virusa tako da su oni koji to govore neodgovorni", smatra francuski evroposlanik Paskal Kanfn koji predsedava Odborom EP za životnu sredinu i javno zdravlje.

"Nakon vrhunca krize, kada se ubrza ekonomski oporavak, bićemo na raskrsnici - svako ulaganje u infrastrukturu, u građevinski sektor ili auto-industriju, moraće da bude u skladu sa klimatskim pitanjima", rekao je Kanfin za EURACTIV.

"Imamo mogućnost da od krize napravimo priliku za pitanja klime - hajde da je iskoristimo", istakao je francuski evroposlanik iz grupe Obnovimo Evropu u EP.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP