U situaciji kada mnoge zemlje zbog pandemije korona virusa kroz postojeće procedure za vanredne situacije ograničavaju slobodu kretanja i obezbeđuju snabdevanje, mađarski premijer Viktor Orban koristi krizu da proširi svoja ovlašćenja novim zakonom kojim bi vanredno stanje moglo da se produži unedogled.

Novi zakon, navode analitičari sajta Eurointelligence.com, sadrži i odredbe koje bi Orbanu omogućile da "pritegne" pružaoce informacija i kada nije vanredno stanje.

Mađarski parlament 23. marta će, kako prenosi Eurointelligence.com, razmatrati nacrt zakona koji će Orbanu omogućiti da vlada uredbama na neodređeno vreme.

Parlament može da okonča vanredno stanje većinom glasova, međutim, s obzirom da Orbanov Fides i Hrišćansko-demokratska narodna partija (KDNP) imaju dvotrećinsku većinu u parlamentu, zakon "de fakto znači kart blanš" odnosno daje Orbanu "odrešene ruke".

U analizi se navodi da Orban koristi ista metode da proširi moć kao što su to oduvek radili fašistički dikatatori. Novi zakon bi mu omogućio da suspenduje pojedine zakone, odstupi od zakonskih odredbi ili preduzme druge vanredne mere.

Pored ostalog, novi zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora, čak i do osam godina, za one koji krše naredbu o izolaciji ili karantinu.

I one koji šire dezinformacije koje mogu da izazovu paniku u javnosti čeka zatvorska kazna od tri godine koja može da bude produžena i na pet godina u posebno teškim slučajevima.

Eurointelligence.com piše i da je mađarska armija protekle nedelje slala uniforimsane timove za kontrolu u pojedine privatne kompanije.

Prema ministru odbrane, vojska treba da obezbedi proizvodnju ključnih industrija, poput transporta, telekomunikacija i zdravstva.

Orban je u jednoj radio emisiji rekao da u slučaju da nacionalizacija postane neophodna, vojska i policija moraju da budu prisutne u tim kompanijama.

Opoziciona partija Jobik protestovala je navodeći da kompanije mogu da budu u obavezi da proizvode ali da zakon ne predviđa prisustvo vojske.

I ako zakon ne dobije podršku opozicionih partija, nedelju dana kasnije može da ga izglasa Orbanova dvotrećinska većina, piše Eurointelligence.com.

U Mađarskoj je trenutno 131 osoba obolela od COVID-19 i ima šest smrtnih slučajeva.

Relativno mali broj obolelih pripisuje se malom broju testiranih.

Orban je inače za epidemiju već okrivio jednog od svojih "omiljenih krivaca" - migraciju, objašnjavajući da su epidemija i migracija logično povezani jer se virus širi kada se ljudi kreću.

EK: Samo proporcionalne mere

Evropska komisija je 23. marta pozvala na "proporcionalne i neophodne" mere u borbi protiv pandemije korona virusa, nakon što je Madjarska predložila uvođenje produženog vanrednog stanja.

Potparol Evropske komisije Kristijan Vigand odbio je da na konferenciji za novinare u Briselu komentariše taj nacrt zakona, ali je rekao da "generalno, sve hitne mere preduzete kao odgovor na krizu, moraju da budu u skladu sa međunarodnim i evropskim obavezama po pitanju ljudskih prava, a pre svega da budu proporcionalne i neophodne".

On je takodje istakao da te hitne mere moraju biti privremene "kako bi se odgovorilo na ovu kriznu situaciju", prenosi AFP.

Portparol je podsetio da "demokratija ne može da funkcioniše bez slobodnih i nezavisnih medija", dok nacrt mađarskog zakona predvidja zatvorske kazne za širenje "lažnih vesti".

"U vreme krize, više nego ikada je važno da novinari mogu da obavljaju svoj posao korektno, precizno kako bi se izbegle dezinformacije i kako bi se garantovalo da Evropljani imaju pristup važnim informacijama", dodao je portparol Evropske komisije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP