Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da zatvaranje granica i samostalno traženje rešenja u borbi protiv novog korona virusa nije rešenje za izlazak iz krize. Sada nije vreme za prebacivanje krivice, rekao je Borel i apelovao na snažniju globalnu saradnju.

Posle neformalne video konferencije ministara spoljnih poslova zemalja članica EU 23. marta, Borel je rekao da je u fokusu sastanka bio međunarodni odgovor na pandemiju korona virusa, objavila je Evropska služba za spoljne poslove.

"Kao što svi znate, ovo je kritičan trenutak. Ovaj virus ignoriše državne granice i izaziva globalnu krizu bez presedana. Jedini mogući odgovor je snažnija globalna saradnja među ljudima, regionima, državama", kazao je Borel.

On je naveo da EU mnogo čini u aktuelnoj krizi i ocenio da se to ne vidi dovoljno.

"Neke zemlje se žale da im ne pomažemo, a zapravo smo partner koji im najviše pomaže. EU će nastaviti da bude pouzdan partner, birajući saradnju umesto takmičenja. Ovo nije vreme da krivimo jedni druge. Jedini način za sprečavanje širenja zaraze je snažna posvećenost zajedničkom radu", dodao je šef evropske diplomatije.

Na sastanku je bilo reči o povratku državljana EU koji su, dok su bili na putu, ostali zaglavljeni u inostranstvu i da poseban izazov predstavlja njihovo vraćanje iz nekih zemalja Azije, Latinske Amerike i podsaharske Afrike.

Borel je kazao da je reč o više od 200.000 putnika i da oni moraju da budu vraćeni komercijalnim letovima aviokompanija.

"Telefonirao sam brojnim kolegama u Latinskoj Americi i Jugoistočnoj Aziji i tražio pomoć, da dozvole avionima da pokupe te ljude i vrate ih u Evropu", naveo je.

Borel je rekao da je potrebno da se poveća međunarodna saradnja i solidarnost i da će EU morati da usmeri napore kako bi pomogla zemljama koje su u riziku. Upozorio je na situaciju u Africi, gde bi uticaj pandemije mogao brzo da izađe van kontrole.

Povodom pomoći koju su Kina i Rusija poslale Italiji za borbu protiv korona virusa, Borel je rekao da je svaka pomoć dobrodošla i da u tome ne treba tražiti kontroverze.

Borel je kazao da EU mora da nastavi da pruža humanitarnu pomoć Iranu, drugoj najteže pogođenoj zemlji, gde prema njegovim rečima situacija "postaje dramatična".

"Očekujemo da će narednih nedelja Iranu biti isporučena humanitarna pomoć u vrednosti od 20 miliona evra", naveo je Borel.

Dodao je da su se šefovi diplomatija EU dogovorili da podrže zahteve Irana i Venecuele za finansijsku podršku Međunarodnog monetarnog fonda, jer su u veoma teškoj situaciji, prvenstveno zbog američkih sankcija koje ih sprečavaju da zarađuju od prodaje nafte.

"Mi verujemo da mora da bude potvrđeno da dobra kao što su hrana, lekovi i medicinska sredstva mogu da budu isporučena ovim zemljama i da to ne potpada pod američke sankcije. Ovo mora da bude potvrđeno jer mnogi strahuju da mogu da budu na udaru sankcija ako učestvuju u toj humanitarnoj trgovini", rekao je Borel.

Naveo je da šefove diplomatija brine i "jasan pokušaj" da se EU diskredituje time što se korona virus predstavlja kao bolest belaca, uz svaljivanje krivice za pandemiju na evropske građane. On je rekao da to ne čine države, nego obični ljudi.

Petina svetske populacije u izolaciji

Poziv ili naređenje da ostane kod kuće dobilo je više od milijardu i po ljudi širom sveta, petina svetske populacije, kako bi se suzbilo širenje novog korona virusa.

Istovremeno, širom SAD i Evrope traje potraga za zaštitnim maskama, respiratorima i drugom medicinskom opremom.

Na početku nove nedelje borbe protiv pandemije, direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je države da preduzmu snažnu koordinisanu akciju kako bi obuzdale širenje korona virusa.

"Mi nismo bespomoćni posmatrači. Možemo da promenimo putanju pandemije", rekao je Gebrejesus.

On je naveo da je bilo potrebno 67 dana da se dostigne broj od 100.000 slučajeva zaraženih osoba u svetu, ali svega četiri dana da se dođe od 200.000 do 300.000 obolelih.

Zaraza korona virusom do sada je potvrđena kod više od 373.000 osoba širom sveta, od kojih je umrlo više od 16.300.

Izvor: Beta

Foto: European Commission