Lideri EU razgovaraće 26. marta o tome kako da pomognu svojim građanima koji su, zbog sve rigoroznijih ograničenja u borbi protiv korona virusa, ostali zaglavljeni u inostranstvu i ne mogu da se vrate u svoju zemlju.

Više stotina hiljada državljana EU ostalo je zaglavljeno širom sveta pošto su mnoge zemlje zatvorile granice i prekinule saobraćajne veze.

Državljanima EU povratak se omogućava preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu, ali i preko mera koje preduzimaju pojedinačne vlade. 

U Češkoj je na primer, prema procenama šefa diplomatije Tomaša Petšičeka, od 16. marta kada su zatvorene granice bilo potrebno vratiti oko 25.000 građana iz inostranstva, što turista, što ljudi koji su službeno u inostranstvu a nemaju kako da se vrate.

Čehe iz EU i one koji su ostali na aerodromima prevoze u zemlju autobusima češki vatrogasci i za prvih nedelju dana Ministarstvo inostranih poslova u saradnji sa MUP-om poslalo je preko 30 autobusa u Beč, Berlin, London, Amsterdam, Frankfurt i vratilo autobusima iz Evrope u domovinu 800 ljudi.

Po dogovoru sa vladom aviokompanija Smartvings leti po Čehe koji su ostali na daljim destinacijama, Egiptu, Filipinima, Vijetnamu, Meksiku, Kubi, Peruu i drugim zemljama Latinske Amerike a Češka kao i ostale zemlje Evropske unije saradjuju i kada ima slobodnih mesta evakuišu i državljane drugih članica EU.

Samoizolacija, odnosno domaći karantin važi za Čehe koje evakuišu autobusima a za ostale samo za povratnike iz rizičnih zemalja, čiji spisak Ministarstvo zdravlja redovno ažurira, tako da je sada skinuta sa njega Kina ili Južna koreja, medjutim dodate su SAD ili Australija.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki procenio je da će biti potrebno evakuisati zbog prekida vazdušnog saobraćaja i zatvaranja granica izmedju 200.000 i  400.000 Poljaka za koje je vlada u saradnji sa nacionalnim avio prevoznikom LOT pripremila program "Let kući".

Od nedelje 15. marta do 24. marta tim letovima vratilo se u Poljsku 32.057 Poljaka u 237 letova na sve strane sveta u 44 aviona, saopštio je u utorak LOT a samo u utorak 24. marta odletelo je 11 aviona po Poljake i strance koji imaju dozvolu za boravak preko 90 dana u Poljskoj.

Poljska za razliku od Češke nije iskoristila mehanizam Evropske unije u kome su Poljaci mogli da se vrate besplatno a da EU isplati aviokompaniji 75% cene avionske karte, već su Poljaci plaćali LOT-u redovne avionske karte, dok ih sa aerodroma u Poljskoj posle besplatno razvoze dalje Poljske železnice i autobuski prevoznici.

Svi Poljaci koji se vraćaju u zemlju nakon 15. marta moraju u kućni karantin odnosno samoizolaciju, koju kontroliše policija, najnovije preko aplikacije za selfi da su u kući.

Prema podacima koje je 20. marta izneo šef evropske diplomatije Žozep Borel, oko 300.000 državljana EU čekalo je da im se omogući povratak. 

Preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu omogućen je povratak državljana EU iz Vuhana, Japana , Maroka, Tunisa i Ouklenda, a prema Borelovim rečima povratak državljana EU najteže je organizovati iz Latinske Amerike i jugoistočne Azije.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP