Borba protiv globalne pandemije nema veze sa društvenim sistemom niti sa geopolitikom, a svaka sumnjičavost prema naporima koje Kina ulaže u toj borbi je kratkovida i štetna. Kada su u pitanju životi i zdravlje ljudi, jedina ispravna stvar je ostaviti po strani politiku i predrasude i pridružiti se globalnoj borbi protiv virusa, pošto oni ne poznaju ni rasu ni nacionalnost, ocenio je šef Misije Narodne Republike Kine pri Evropskoj uniji Žang Ming.

Eksplozivno širenje novog korona virusa iznenadilo je svet i nije moglo jasnije da demonstrira koliko smo povezani. Kina i Evropska unija stoje rame uz rame povezani solidarnošću, napisao je Žang je u autorskom tekstu za Euractiv.com.

Pravi prijatelji se poznaju u nevolji. Kada je borba Kine protiv epidemije bila u najtežoj fazi, EU, njene zemlje članice i njeni gradjani ponudili su ruku pomoći, i Kina im je na tome duboko zahvalna.

Kako situacija u Evropi postaje sve ozbiljnija, osećamo vašu zabrinutost i nesreću kao sopstvenu i upućujemo iskreno saosećanje. Pružamo i pomoć najbolje što možemo, uprkos sopstvenim velikim potrebama za medicinskom opremom i izazovima u njenoj proizvodnji.

Kineska centralna vlada obezbedila je Evropskoj uniji i njenim državama članicama velike količine medicinske zaštitne opreme, uključujući i respiratore, maske za lice, zaštitne naočale, rukavice i ventilatore

Kineske lokalne vlasti, humanitarne organizacije i poslovna zajednica takođe daju svoj doprinos kroz različite kanale, kao i kineske zajednice koje žive u Evropi.

U borbi protiv virusa Kina je podnela velike žrtve i stekla vredno iskustvo. To iskustvo pripada svima i nadamo se da će pomoći da druge zemlje budu pošteđene daljih žrtava.

Kineski i evropski stručnjaci tesno sarađuju, kako onlajn, tako i na terenu. Dve strane dele svoja iskustva preko video-koferencija. Kineski medicinski timovi bore se sa svojim evropskim kolegama protiv pandemije u Italiji i drugim zemljama i nude svoje iskustvo i stručnost.

Ono što rade veoma je cenjeno, ali jednostavno kažu: "Mi smo lekari. Naša je dužnost da pomažemo u zaštiti ljudi od bolesti. I idemo tamo gde smo potrebni".

I upravo zato smo se opredelili za saradnju. Virusi ne prave razliku na osnovu rase ili nacionalnosti. Najbolji način da neko pomogne sebi, jeste da pomogne drugima. Svaki pokušaj da se na korona virus stavi kineska ili evropska etiketa znači prezirati nauku i život.

Naša borba protiv virusa nema nikakve veze sa društvenim sistemom ili geopolitikom. Politizovati epidemiju ili posmatrati napore Kine sa podozrenjem jekratkovido i štetno. Kada su u igri životi i zdravlje ljudi, jedina ispravna stvar je ostaviti po strani politiku i predrasude i pridružiti se globalnoj borbi protiv virusa.

Odgovor na epidemiju je poput ogledala, koje dobro odražava da se odnosi Kine i EU u osnovi tiču saradnje i partnerstva. Sa dobro i dugo ustanovljenim  mehanizmima dijaloga, Kina i EU sada pojačavaju saradnju u dijagnostici, lečenju, razvoju lekova i vakcina, povrh redovne razmene informacija i znanja. Želimo da pružimo ruke kako bismo zajedno suzbili i pobedili pandemiju.

U planu je održavanje posebnog samita G20 o COVIDU-19. Kina i EU moraju saradjivati kako bi predvodili i olakšali medjunarodnu solidarnost i saradnju u jačanju slabih karika i traženju dugoročnog rešenja za odbranu globalne zdravstvene bezbednosti.

Kada je pretnja od COVIDA-19 postala goruća, poverenje, a posebno visok nivo poverenja između vlade i građana osnažilo je impresivni odgovor Kine.

Isto tako, samo će poverenje pomoći da se naši umovi oslobode nepotrebne bojazni i omogućiti međunarodnu saradnju. A samo poverenje i solidarnost će nam dati veću snagu da se borimo i da savladamo pandemiju.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock.com