Evropska komisija predložila je 27. marta da se iz budžeta EU odvoji 75 miliona evra za pomoć članicama da vrate svoje građane iz inostranstva i za povećanje budžeta strateških rezervi medicinske opreme "RescEU".

Zahvaljujući letovima organizovanim kroz Mehanizam civilne zaštite EU i kofinansiranim od strane Unije, u Evropu je od početka epidemije korona virusa već vraćeno 2.312 osoba iz Kine, Japana, SAD, Maroka, Tunisa, Gruzije, sa Filipina i Zelenortskih ostrva.

Narednih dana planirano je više od 80 letova kojima će se državljani EU iz zemalja širom sveta vratiti kućama.

Prema pravilima Mehanizma civilne zaštite, EU učestvuje u troškovima ako se prevoze građani više članica EU.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je da je bezbedan povratak građana EU prioritet.

"Radimo sve što je moguće da u ovim teškim vremenima obezbedimo da se što je pre moguće spoje sa porodicama", istakao je Lenarčič.

Deo novca će otići u program rezervi "RescEU" koji je pokrenut ranije ovog meseca sa budžetom za osnivanje od 50 miliona evra.

Zahvaljujući predlogu EK, ukupan budžet prvih strateških rezervi medicinske opreme EU (respiratira, maski i osnovne medicinske opreme) biće 80 miliona evra, saopštila je Komisija.

"Današnja mera je još jedan primer kako EU budžet može da doda vrednost kada je i gde je najpotrebnije. To je i najbolji primer evropske solidarnosti i saradnje", istakao je evropski komesar za budžet Johanes Han.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP